Un clujean de 38 de ani a construit o afacere de 5 milioane de euro cu 300 de angajaţi şi birouri în două ţări

Autor: Ioana Mihai-Andrei, Razvan Muresan Postat la 05 februarie 2016 51495 afişări

Un clujean de 38 de ani a construit o afacere de 5 milioane de euro cu 300 de angajaţi şi birouri în două ţări

Business Magazin: Care sunt motivele pentru care aţi ales Londra pentru extinderea afacerii?

Cătălin Chiş: Datorita diversitatii de companii de produs existente si a investitiilor care se fac acolo in astfel de companii. Legislatiei stabile, apropiate de cea americana si usurinta cu care se poate creea o entitate juridical (intr-o zi, sa nu spunem ore sau minute)

Business Magazin: Ce avantaje de piaţă oferă Londra pentru antreprenorii români comparativ cu alţi poli economici importanţi ai UE, precum Frankfurt sau Paris?

Cătălin Chiş: Londra fiind al doilea centru tehnologic de sprijinire a start-up-urilor, dupa New-York, ofera posibilitatea de accesa mult mai usor diverse programe de sprijin, existant astfel o mai mare deschidere catre business-uri bazate pe tehnologie. Limba engleza, comuna persoanelor care profeseaza in zona IT (spre deosebire de franceza sau germana). Fiscalitate simpla, usor mai redusa

Business Magazin: Care sunt principalele diferenţe regăsite în derularea unui business între România şi Marea Britanie?

Cătălin Chiş: Subiectele legislative de care am amintit si mai sus (sistemul financiar contabil, birocratia), lucruri aparent minore si totusi esentiale. Seriozitatea, este o stare absolut normal sa stabilesti intalniri cu zile, saptamani inainte si ele sa se concretize, in comparatie cu Romania unde, si daca ai o intalnire confirmata cu 1h inainte, poti sa ai suprize. Mediul de business extreme de competitiv si inovativ.

Business Magazin: Ce dificultăţi aţi întâmpinat în adaptarea la regulile de business occidentale comparativ cu cele din mediul de afaceri autohton?

Cătălin Chiş: As indrazni sa fac o usoara gluma : ne-a fost greu sa ne obisnuim cu normalitatea. Totusi, partea dificila este sa le castigi increderea, ca esti o firma serioasa si ca ai mers acolo pentru termen lung, dar cumva aceasta intelegere situationala este normal, la orice extindere intr-o alta tara, si nu numai.

Business Magazin: În ce măsură este de actualitate percepţia negativă asupra investitorilor români în UK şi cum combateţi prejudecăţile clienţilor/partenerilor de afaceri? 

Cătălin Chiş: Exista o anumita rezerva in ceea ce priveste persoanele/companiile noi, la inceput, dar nu pentru ca suntem romani, ci pentru ca suntem noi pe piata. Nu ne-am lovit de aceste prejudecati, in business oamenii sunt deschisi, neexistand asa de multe idei preconcepute.

Business Magazin: Ce domenii se pretează cel mai bine pentru construirea unei afaceri în UK? Fiind o piata foarte mare si extreme de sensibila la inovatie, orice domeniu care presupune o component de inovatie peste medie. Noua ne este mai familiar IT-ul.

Business Magazin:  În ce măsură obţin afacerile româneşti deschise în UK finanţare din partea investitorilor şi ce deosebiri există faţă de România? 

Cătălin Chiş: In cazul nostru, deocamdata, nu am avut nevoie de finantare din exterior, dar sunt exemple de companii fondate in Romania, ulterior fiind mutate in UK, din cauza legislatie stabile si pro investitori.

Business Magazin:  Remarcaţi creşterea numărului de firme româneşti care deschid filiale/încep activitatea în Marea Britanie? Dacă da, cum se explică?

Cătălin Chiş: Experienta noastra de-a lungul timpului in Romania, ne arata, ca desi am primit multe intrebari de la colegi / parteneri / cunoscuti antreprenori despre piata din Marea Britanie, totusi, sunt extreme de putin care au facut pasi in a-si deschide birouri la Londra. Exista informatii in diverse medii ca, tot mai multe firma romanesti cu obiecte de activitate diferite se dezvvolta in Marea Britanie, predominant domenii ca si IT si constructii/amenajari interioare, noi in mod direct nu am simtit acest lucru.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/un-clujean-de-38-de-ani-a-construit-o-afacere-de-5-milioane-de-euro-cu-300-de-angajati-si-birouri-in-doua-tari-14132564
14132564
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.