Smartphone-urile atrag aplicatii de miliarde. Romanii sunt ca si inexistenti

Postat la 28 iunie 2010 61 afişări

Zeci de mii de programatori din toata lumea dezvolta sute de mii de aplicatii pentru telefoane mobile, care se traduc anual in venituri de ordinul miliardelor de euro. E un business profitabil si aparent simplu, insa nu pentru toata lumea.

Ce-i drept, platformele exista deja, dat fiind ca n-au intrat pe piata doar nume precum Apple, Google, Microsoft, Blackberry sau Nokia, care au cele mai mari magazine de aplicatii. In total exista in prezent cel putin 70 de astfel de platforme pentru aplicatii, iar cifra este in continua crestere. Samsung a deschis la sfarsitul anului trecut un magazin pentru utilizatorii din Europa, cu aplicatii dezvoltate de terti, disponibil in prima faza in Marea Britanie, Franta si Italia si cu perspectiva de a functiona si pentru alte 30 de tari europene, SUA si Asia. In aceeasi situatie este si producatorul de retele de telefonie fara fir Ericsson, care a lansat la inceputul anului o platforma software pentru operatori si dezvoltatori de aplicatii. eStore, cum este denumita platforma, le permite operatorilor, spre exemplu, sa infiinteze un magazin de aplicatii pentru telefonul mobil, insa dezvoltatorii pot si ei publica direct aplicatiile create. Sunt deja disponibile in eStore cateva zeci de mii de aplicatii.

Potential vad si operatorii de telefonie mobila, care au avantajul ca nu se adreseaza unui public constrans de anumite criterii ca tipul telefonului sau sistemul de operare, ci pot oferi aplicatii tuturor clientilor. Orange a lansat in mai multe tari europene un serviciu online cu cateva mii de aplicatii, jocuri si tonuri de apel. Si nu in ultimul rand, aplicatiile au devenit o nisa interesanta inclusiv pentru o serie de antreprenori care au inceput sa dezvolte propriile magazine - in principal pentru cei ce folosesc telefoane cu sistemul Android al Google, singurul producator care le permite utilizatorilor sa descarce aplicatii nu doar de pe Android Marketplace, ci si din alte magazine. AndSpot, spre exemplu, are in plan sa atraga dezvoltatori si clienti mizand pe una dintre hibele magazinului Google, anume dificultatea de a cauta o anumita aplicatie.

"Magazinul Google este destul de greoi de folosit. Ca utilizator nu ramai cu impresia ca Android Marketplace este grozav, in timp ce un dezvoltator se gandeste ca aplicatia lui nu va fi foarte expusa", sustine Ash Kheradmand, unul dintre fondatorii AndSpot. Pe acelasi principiu par sa mizeze atat startup-uri, printre care SlideMe sau AndAppStore, dar si companii mai mari, ca Handango sau GetJar, unul dintre cei mai cunoscuti furnizori de aplicatii pentru o gama foarte variata de telefoane, indiferent de model sau de sistemul de operare folosit, cu peste 70.000 de aplicatii.

Lipseste acum doar o strategie prin care atat consumatorii, dar mai ales dezvoltatorii sa fie atrasi de astfel de magazine alternative. Unul dintre atuuri este tocmai vizibilitatea, pentru ca, intr-un magazin mare, aplicatii cunoscute precum Facebook sau Shazam sunt destul de usor de gasit, dar pentru altele cu nume mai putin rasunator sau proaspat lansate, singura sansa de supravietuire este sa ajunga in ochii publicului. "Sunt zeci de mii de aplicatii in magazinul Android, dar telefoanele afiseaza doar cate 50 odata. Consumatorul vede doar o mica parte din tot ce are la dispozitie", spune Vincent Hoogsteder, directorul executiv al Distimo, o companie de analiza a pietei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
aplicatii,
bani
/business-hi-tech/it/smartphone-urile-atrag-aplicatii-de-miliarde-romanii-sunt-ca-si-inexistenti-6447012
6447012
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.