De ce s-au spart ochelarii Google. Avansul tehnologiilor retro

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 27 ianuarie 2015 1496 afişări

Într-o mişcare percepută de mulţi ca o acceptare a eşecului, Google a retras de pe piaţă Glass, unul dintre cele mai controversate produse ale ultimilor ani. Investiţiile în cercetare şi dezvoltare vor continua însă, asigură Sergey Brin şi Larry Page. În spatele acestei reacţii negative a publicului se poate ascunde, însă, o dorinţă de întoarcere la tehnologii mai simple.

Nu doar telefoanele retro sunt din ce în ce mai căutate: aparatele Polaroid sunt tot mai căutate în ultima vreme. Din cauza scandalurilor recente, mai ales cel legat de Apple şi sistemul de stocare iCloud, nume cunoscute precum Miley Cyrus sau Kaley Cuoco şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce la fotografiile instant. Vânzările aparatelor Polaroid, extrem de populare în anii '80, au crescut cu 75% în ultimele 12 luni. „Polaroid este cel mai bun mod de a fotografia. Nimeni nu poate să le fure“, a spus Cuoco.

Cele mai multe persoane născute după 1990 nu au ascultat niciodată muzică de pe un vinil, iar unii nici măcar nu au văzut vreodată unul. Era digitală şi inovaţiile în tehnologie au dominat industria muzicală.

Sunetul digital are anumite avantaje asupra celui analogic, produs de discurile din vinil. Cel mai important este acela al preţului, pentru că inscripţionarea unui CD sau a unui DVD reprezintă un proces mult mai simplu decât în cazul discurilor vechi. Acest lucru pare însă să nu mai impresioneze prea multă lume, fapt dovedit de creşterea vânzărilor de discuri din vinil din ultimii ani. Surprinzător, în acest caz nu mai este vorba de nostalgie, majoritatea cumpărătorilor fiind tineri de sub 30 de ani.

În 2013, vânzările de viniluri au crescut cu 32% şi au adus încasări globale de 218 milioane de dolari, cea mai mare valoare din ultimii 15 ani. Chiar şi în aceste condiţii, discurile inscripţionate prin această tehnologie au reprezentat doar 2% din totalul discurilor comercializate. Explicaţia este că producătorii de discuri din vinil nu pot ţine pasul cu cererea tot mai mare de pe piaţă.

În anii '80, atunci când compact discul a intrat pe piaţă, fabricile care produceau viniluri au început să aibă din ce în ce mai puţine comenzi, fapt care a dus la închiderea celor mai multe unităţi. Aparatele necesare inscripţionării nu se mai produc de ani buni, iar fabricile care au rezistat pe piaţă sunt singurele, cel puţin la acest moment, care mai pot produce viniluri.

Casele de producţie muzicală încep să lanseze tot mai multe albume pe diferite suporturi, atât pe CD/DVD cât şi pe vinil sau, în anumite cazuri, chiar casete audio. Numărul de discuri ajunse pe rafturile magazinelor este însă foarte mic, iar efectul este creşterea preţului.

În 2013, cele mai vândute viniluri erau cele ale unor formaţii precum Daft Punk, Vampire Weekend sau Arcade Fire. Dacă numele nu vă sunt cunoscute, nu trebuie să vi se pară nimic ciudat. Sunt formaţii mai noi, ascultate mai ales de cei tineri. În 2010, albumul Thriller semnat de Michael Jackson ocupa primul loc. Această comparaţie este un exemplu grăitor pentru direcţia în care piaţa de viniluri se îndreaptă: public mai tânăr, muzică mai nouă.

Indiferent de cauză, întoarcerea la o tehnologie mai simplă ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru marii jucători din piaţă. Oamenii par să se fi săturat de viteza aproape ireală cu care obiectele de azi devin învechite. Nevoia de intimitate joacă şi ea un rol important, iar anii ce urmează ne vor arăta cât de dispuşi (mai) sunt oamenii să cumpere produse care substituie până şi cele mai banale activităţi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/de-ce-s-au-spart-ochelarii-google-avansul-tehnologiilor-retro-13782927
13782927
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.