Datele noastre sunt deja acolo

Autor: Bogdan Cioc Postat la 15 decembrie 2011 69 afişări

Despre un internet al lucrurilor, prin care luminile să se stingă singure în casă şi electronicele sau electrocasnicele să ştie când să pornească şi să se oprească, se vorbeşte deja de multă vreme. Dispozitivele mobile şi cantitatea uriaşă de informaţie pe care o generează au însă toate şansele să grăbească apariţia unui astfel de internet.

Însă, după cum a demonstrat - într-un mod destul de intuitiv şi la îndemâna oricui - Trevor Eckhart, un specialist în securitate american, într-un film postat pe YouTube la sfârşitul lui noiembrie 2011, Carrier IQ este capabil să înregistreaze nu doar datele tehnice ale dispozitivului şi ale conexiunii, ci poate accesa şi manipula şi date extrem de personale precum: conţinutul SMS-urilor abonatului, ori chiar secvenţele de taste apăsate de abonat în decursul utilizării telefonului. Într-o declaraţie de presă dată în urma scandalului declanşat, reprezentanţii Carrier IQ au admis un lucru pe care îl ştiam cu toţii deja: că software-ul lor are acces la orice date ale utilizatorului, private sau publice, de pe dispozitivul mobil. Mai mult, Carrier IQ poate customiza setul de date pe care le poate colecta. Decizia este la latitudinea operatorului mobil, operatorii mobili sunt cei care decid ce anume date vor să primească spre analiză.

Producătorii de sisteme de operare Apple şi Google s-au dezis cât au putut de repede de produsul celor de la Carrier IQ. Da, soft-ul există pe platformele mobile, însă fie nu mai e suportat în ultimele versiuni (iOS 5.0), fie este instalat de operatorii mobili şi nu face parte din distribuţia standard a sistemului de operare (Android). Producătorii de dispozitive mobile, de pildă HTC, RIM, Google au întors, la rândul lor, degetele arătătoare către operatorii mobili: toate aparatele vin din fabrică cu un sistem de operare "curat", aplicaţiile instalate ulterior sunt responsabilitatea operatorului mobil. Un alt exemplu similar este acela al asistentului Siri de la Apple, prezent pe noul iPhone 4S. Ca aplicaţie în sine, s-ar fi putut executa integral pe telefonul mobil, pentru că nu e cu mult mai evoluată decât "chatter bots"-ii cu care ne jucam în urmă cu ani de zile pe un simplu desktop (de pildă A.L.I.C.E. sau Eliza). Particularitatea "chatter bot"-ului de la Apple este însă modul său de execuţie hibrid. Ca şi în cazul Amazon Silk, anumite părţi - de pildă sinteza vocală - se execută pe iPhone, iar altele, critice, se execută pe serverele Apple. Părţile ce se execută pe serverele Apple sunt acelea ce ţin de interpretarea interogărilor utilizatorului, adică părţile ce manipulează informaţii cu mare potenţial comercial.

Deja Apple lucrează cu un ecosistem de parteneri în creştere, pentru acţiunile şi răspunsurile oferite de Siri: Wolfram Alpha, Rotten Tomatoes, Bing, Yahoo, Google, Yelp, CitySearch, Eventful etc. Este echivalent cu a spune: Apple oferă trafic tuturor acestor furnizori de servicii în numele utilizatorilor Siri. Dacă utilizatorii ar fi făcut singuri interogarea direct la Yelp, Bing etc., Apple nu ar fi existat în ecuaţie. Apple explică modul de execuţie hibrid - aţi ghicit? - în felul următor: Apple sto-chează interogările utilizatorilor pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite de Siri. În plus, ca bonus, pentru că operaţiuni complexe nu mai trebuiesc executate pe procesorul A5 al telefonului, ci pe serverele optimizate ale Apple, durata bateriei iPhone creşte şi experienţa utilizatorului e mai fluidă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/datele-noastre-sunt-deja-acolo-9045452
9045452
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.