Rolling Stones 50 de ani de carieră: timpul e de partea lor - GALERIE FOTO SI VIDEO

Autor: Dorin Oancea Postat la 12 iulie 2012 136 afişări

La 12 iulie 1962, în urmă cu 50 de ani, Rolling Stones debuta. Acum este o formaţie cu cinci decenii de carieră, 55 de albume lansate, 37 de cântece ajunse în primele zece locuri ale topurilor, vânzări ce însumează 200 de milioane de albume şi locul patru în clasamentul "100 Greatest Artists of All Time", întocmit de revista Rolling Stone.

Modul profesionist în care se lucrează pe perioada turneelor face din acestea cele mai importante surse de venit. Din 1989, anul turneului Steel Wheels, şi până în 2002, anul în care Fortune l-a intervievat pe Mick Jagger, formaţia a adunat un miliard de dolari din turnee.

Nu a fost de ajuns, pentru că Rupert Loewenstein i-a sfătuit pe cei de la Rolling Stones şi cum să evite plata unor taxe prea mari. De altfel, regimul impozitelor impus de premierul Harold Wilson, care ajungea în unele cazuri şi până la 90%, i-a determinat şi pe alţi artişti, cum sunt Rod Stewart, Elton John şi David Bowie, să plece din Marea Britanie. Destinaţia celor de la Rolling Stones a fost Franţa, încă din 1971. Aşa a ajuns Bill Wyman să închege o frumoasă prietenie cu pictorul Marc Chagall şi Richards să închirieze un castel, unde formaţia a înregistrat albumul Exile On Main Street.

Jagger în schimb a dus o existenţă de nomad, probabil iscată şi de pasiunile pe care şi le-a descoperit ulterior. De exemplu, actoria. Jagger a debutat în Performance (1968), film regizat de Nicolas Roeg, şi a continuat în rolul titular din producţia Ned Kelly (1970), a regizorului Tony Richardson, un fel de western australian. Dar una dintre cele mai aventuroase filmări a fost producţia regizorului german Werner Herzog, Fitzcarraldo, istoria unui pasionat meloman care visează să construiască o sală de operă în inima junglei amazoniene. În film joacă Claudia Cardinale şi Klaus Kinski. Numeroasele dificultăţi întâmpinate în realizarea filmului l-au împiedicat pe Jagger să continue filmările, din cauza suprapunerilor cu datele unor concerte ale formaţiei; o parte din participarea sa la proiect a fost inclusă în documentarul Burden of Dreams. Jagger a mai apărut în producţia ştiinţifico-fantastică Freejack (1992) şi în filme de artă - Bent (1997) şi The Man Fron Elysian Fields (2002).

În 1995, Mick Jagger a fondat, împreună cu Victoria Pearman, compania Jagged Films, "pentru a-şi începe propriile proiecte, în loc să se implice în proiectele altora". Prima creaţie a casei de producţie a fost drama Enigma, petrecută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi lansată în 2001. în timpul filmărilor, în aprilie 2001, maşina de criptat Enigma (folosită de comandanţii submarinelor germane U-Boot în timpul bătăliei Atlanticului pentru comunicaţiile codate cu Cartierul General) a fost furată. Valora 100.000 de lire sterline, aproape 200.000 de dolari. Mick Jagger a oferit propria sa maşină Enigma, care seamănă cu o banală maşină de scris şi care se afla în colecţia sa datorită faptului că el este fascinat de activităţile de spionaj militar şi îşi cumpărase propriul exemplar la licitaţie, în urmă cu câţiva ani.

Cariera cinematografică l-a tentat însă şi pe Keith Richards, care deţine un rol în seria Piraţii din Caraibe.

După droguri

În toată perioada de după 1970, trupa, eliberată de constrângeri financiare, a continuat să se menţină în atenţia publicului, prin turnee, albume şi apariţii televizate. Este o perioadă în care sunt depăşite problemele publice cu drogurile, chiar dacă cei patru nu au renunţat complet la folosirea lor. Rolling Stones s-au transformat din simpli rebeli cu plete şi haine dezordonate într-o trupă-simbol al rebelilor cu plete şi haine dezordonate. Este perioada anilor '80 şi '90, când lumea însăşi s-a transformat foarte mult.

De exemplu, calculatorul: cântecul Start Me Up a fost folosit de Microsoft pentru lansarea sistemului de operare Windows 95. Unii critici au făcut chiar o paralelă între modul în care Rolling Stones şi-a conceput muzica, folosind elemente mai puţin cunoscute de rhytm and blues, pe care le-a transformat în succese mondiale rock-and-roll, şi modul în care Bill Gates a conceput sistemul de operare Windows, folosind "piese" software create de alte companii. O parte din criticii sistemului Windows, înzestraţi şi cu simţul umorului, au evidenţiat chiar şi versul "You make a grown man cry" ("Faci un adult să plângă"). Afacerea cu Bill Gates a fost o noutate şi pentru Rolling Stones, care nu-şi mai licenţiaseră niciodată muzica în scopuri comerciale.

Anecdotica povesteşte că Bill Gates l-a întrebat pe Mick Jagger cât îl costă cântecul; în loc să-l refuze, Jagger i-a cerut, scurt, 13 milioane de dolari, sumă nesimţit de mare. Nu prea mare însă pentru Bill Gates, care s-a declarat imediat de acord.Nu a fost singura conexiune a formaţiei cu tehnologia informaţiei. Primul album high-tech al celor de la Rolling Stones a fost Stripped, apărut în 1995 pe CD. Albumul a inclus o componentă multimedia, pentru utilizatorii de PC-uri, conţinând videoclipuri ale formaţiei. în acelaşi an a fost lansat site-ul web al formaţiei. Doi ani mai târziu, în timpul unei discuţii online cu fanii, pe AOL, Mick dezvăluie înfiinţarea companiei sale de sport şi Internet numită Jagged Internetworks. Primul sport promovat este cricketul, pentru care Mick Jagger are o adevărată pasiune, iar primul eveniment transmis exclusiv live este The Akai Singer Trophy, un turneu internaţional de cricket desfăşurat la Sharjah, în Emiratele Arabe Unite.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/muzica/rolling-stones-50-de-ani-de-cariera-timpul-e-de-partea-lor-galerie-foto-si-video-9850610
9850610
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.