Cluj-Napoca a sărbătorit, în week-end, 700 de ani. Cum arată viaţa în Silicon Valley de România

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 22 august 2016 1632 afişări

Cluj-Napoca a sărbătorit, în week-end, 700 de ani. Cum arată viaţa în Silicon Valley de România

Erik Barna consideră că unul dintre principalele motive pentru care industria de IT din Cluj (dar şi din România) a cunoscut o dezvoltare atât de accelerată în ultimii ani este reprezentat de specialiştii foarte bine calificaţi de care oraşul dispune. “Clujul a devenit în ultimii 5 ani un oraş multicultural foarte deschis la tot ceea ce este nou, modern. Sunt foarte mulţi tineri, studenţi şi proaspăt absolvenţi în Cluj, lucru benefic pentru oraş şi pentru companiile care vin în Cluj-Napoca pentru a începe sau dezvolta un business. Există şi foarte multe iniţiative private care sprijină mediul anterprenorial local”, remarcă Barna. “Cred că legăturile (aeriene, rutiere, de afaceri, personale) din ce în ce mai strânse ale Clujului cu occidentul reprezintă unul dintre atuurile oraşului. Tot mai mulţi investitori vin în oraş într-o prima fază ca şi turisti şi se întorc mai apoi ca oameni de afaceri. Tot mai multe proiecte de IT iniţiate în Cluj au avut un success internaţional (de exmplu Trilulilu sau LiveRail). Toate aceste lucruri pun Clujul pe harta mondială a IT-ului.”

Unul dintre cele mai importante proiecte aflate în faza de dezvoltare în România este Cluj Innovation City, o iniţiativă a clusterului Cluj IT care se vrea o copie cât mai fidelă a Silicon Valley. Proiectul Cluj Innovation City are rolul de a reuni autorităţile locale, instituţiile de învăţămând şi comunitatea de business cu scopul a de dezvolta atât industria IT din Cluj cât şi pe cea din regiune. Cluj Innovation City face parte dintr-un master plan de dezvoltare urbană bazat pe educaţie, inovare şi antreprenoriat, ceea ce pare a fi următorul pas logic, având în vedere că municipiul şi-a construit în ultimii ani reputaţia unui centru important de dezvoltare, la mică distanţă de Bucureşti.

"Cluj Innovation City este un proiect de dezvoltare urbană care va concentra cea mai mare parte a companiilor de IT din regiune şi care, prin serviciile complementare pe care le integrează, va crea o serie de locuri de muncă, cu impact atât la nivel regional, cât şi naţional. Unul dintre cele mai importante obiective asumate de Cluj IT este ca, până în anul 2017, clusterul să devină unul dintre cei mai credibili furnizori din Europa de Est pentru produse şi servicii IT inovatoare, precum şi pentru capabilităţile de suport existente pe plan local", spunea Alexandru Tulai, preşedintele Consiliului Director Cluj IT, în 2013.

Cluj Innovation City este un proiect de parteneriat public-privat de tip Community Project, primul de acest fel în România, ce va fi realizat în mai multe etape pe parcursul a 15 ani. Managementul acestui proiect va fi deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului şi al Consiliului Judeţean Cluj. Pentru ridicarea acestui complex, autorităţile locale au pus la dispoziţie peste 200 de hectare de teren, iar el va include dezvoltarea de spaţii de birouri, laboratoare de cercetare şi săli de curs, spaţii publice, unităţi de învăţământ preuniversitar, dar şi unităţi hoteliere, restaurante şi cafenele, plus serviciile necesare pentru funcţionarea unei astfel de platforme de afaceri şi dezvoltare în domeniul IT.

“Există şi au fost preocupări constante din partea autorităţilor locale şi nu numai în ceea ce priveşte susţinerea unor proiect strategice pentru Cluj cum ar fi Cluj Innovation City. Implicarea autorităţilor este foarte influenţată încă de politică, mai exact de politica dictată de la centru. Din păcate, în România alternanţa partidelor la guvernare îşi pune amprenta asupra proiectelor locale. Acesta este marele dezavantaj al faptului că nu există la ora actuală un proiect, o strategie naţională pentru România, proiect care să fie urmărit de toate partidele care alternează la guvernare. Sunt o fire optimistă şi am totuşi convingerea că deşi lucrurile au staţionat în ultima vreme în ceea ce priveşte iniţiativa Innovation City, proiectul va fi dus la bun sfârşit”, spune Erik Barna.

Stelian Brad consideră că autorităţile locale trebuie să ia în calcul mai mulţi factori atunci când îşi definesc strategia pe termen mediu şi lung. “Imaginaţi-vă Clujul fără cele patru mari universităţi, fără spitale şi fără firmele de IT. Cu alte cuvinte, autorităţile locale nu-şi pot permite luxul de a nu include în strategia locală dezvoltarea unor ecosisteme de inovare şi dezvoltare tehnologică. Autorităţile locale doresc acest lucru. Nu ştim exact cât doresc acest lucru cei care nu sunt clujeni.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.