Revenirea la animatia traditionala: Printesa din New Orleans

Postat la 29 martie 2010 317 afişări

Amanata de preluarea portofoliului Disney de catre distribuitorul Forum Film, premiera celei mai noi animatii Disney ia cu asalt cinematografele romanesti din 2 aprilie. Este vorba de “Printesa si broscoiul”, revenirea la animatia traditionala (adica bidimensionala si desenata de mana) a celor de la Disney, dupa o lunga perioada in care a fost preferata exclusiv animatia realizata cu ajutorul calculatorului.

Daca ati vazut vreodata "Mica sirena" sau "Frumoasa si bestia", stiti foarte bine ca animatia traditionala nu impiedica absolut deloc realizarea unui desen animat in stare sa devina preferatul celor mari si mici deopotriva. "Frumoasa si bestia" a fost, pana la "Up", unica animatie nominalizata vreodata la Oscarul pentru cel mai bun film, iar "Mica sirena" a avut un asemenea succes in 1989, incat au fost realizate doua continuari, ca sa nu mai amintim de serialul difuzat de postul CBS. Probabil ca nu la fel se va intampla cu "Printesa si broscoiul", dar asta nu inseamna ca revenirea celor de la Disney la muzicalul animat nu merita toti banii.

Fratii Grimm au inceput tevatura cu printul transformat in broasca, iar scriitoarea E.D. Baker facea lucrurile si mai complicate cu "The Frog Princess", un roman pentru adolescenti publicat in 2002. Cei de la Disney pastreaza vestita tocaiala umano-batraciana, doar ca umbla la efectul acesteia: in urma infamului sarut (dupa premiera filmului, numeroase publicatii din Statele Unite au anuntat ca zeci de fetite au ajuns la spital intoxicate cu salmonella dupa ce au incercat acasa aceeasi miscare), "printesa" este cea care se trezeste transformata in broasca.

Mai trebuie amintit si ca protagonista nu este o noua printesa Disney, ci Tiana (Anika Noni Rose), o fata de culoare cu un nemaipomenit talent culinar ce o face sa viseze la deschiderea unui restaurant in animatul New Orleans al inceputului de secol trecut. Un sarmant (si superficial) print (Bruno Campos) vrajit de un magician malefic si o nemaipomenita aventura prin mlastinile sudice, asezonata din plin cu melodii compuse de celebrul Randy Newman (nominalizari la Oscar pentru cantecele "Almost There" si "Down in New Orleans") fac din "Printesa si broscoiul" nu un pas inapoi, ci unul inainte si recomanda filmul regizat de duo-ul Ron Clements-John Musker drept o alegere foarte buna pentru intreaga familie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/film/revenirea-la-animatia-traditionala-printesa-din-new-orleans-5779874
5779874
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.