Revenirea la animatia traditionala: Printesa din New Orleans

Postat la 29 martie 2010 320 afişări

Amanata de preluarea portofoliului Disney de catre distribuitorul Forum Film, premiera celei mai noi animatii Disney ia cu asalt cinematografele romanesti din 2 aprilie. Este vorba de “Printesa si broscoiul”, revenirea la animatia traditionala (adica bidimensionala si desenata de mana) a celor de la Disney, dupa o lunga perioada in care a fost preferata exclusiv animatia realizata cu ajutorul calculatorului.

Poate ca la capitolul originalitate filmul nu poate fi cotat la fel de sus ca predecesoarele sale, dar Tiana si printul Naveen urca pe nesimtite alaturi de Belle si "bestia" ei sau alaturi de Ariel si Eric, iar actualizarea mesajului (pana la urma printesele sunt pe cale de disparitie, chiar si in imaginatia fanilor lumii Disney) vine la marele fix. Sa recunoastem, a trecut de mult vremea cand printesele erau salvate cu un simplu sarut: acum Tiana ia problemele in propriile maini, iar aventurile ei sunt mai putin rezultatul destinului si mai mult efectul unor decizii constiente. De la Shrek incoace a devenit si destul de greu ca printesele animate sa-si pastreze infatisarea si comportamentul din basmele fratilor Grimm sau ale lui Perrault, iar Tiana si, la inceputul anului viitor, Rapunzel (vezi caseta) sunt primele exemple de printese Disney carora li se refuza apartenenta la seria printeselor "pure" ca Alba ca Zapada sau Frumoasa din padurea adormita.

Placuta pentru fanii Disney va fi si recunoasterea omagiilor aduse succeselor mai vechi: intr-una din scene o sa-l vedeti pe Kaa, sarpele din "Cartea junglei", iar una dintre melodii aminteste de ritmurile din "The Bare Necessities". O variatiune foarte amuzanta a sarutului (cu spaghete) din "Doamna si vagabondul" apare si ea, iar Louis, crocodilul trompetist care-i rataceste pe Tiana si Naveen in mlastini, e leit (in ceea ce priveste comportamentul) omonimului rege al maimutelor din "Cartea junglei". Impreuna, noul si familiarul transforma "Printesa si broscoiul" intr-o reintalnire de zece sau 20 de ani cu prieteni vechi si dragi, iar povestile acestora ne reamintesc inca o data ca ceea ce ne face umani nu tine de aspect, ci de ceva aflat mult sub superficiala epiderma.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/film/revenirea-la-animatia-traditionala-printesa-din-new-orleans-5779874
5779874
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.