Reportaj: Cum s-a vazut lansarea Duster, la concurenta cu concertul lui Justin Timberlake

Postat la 08 martie 2010 154 afişări

In micutul oras frantuzesc Annecy, aflat pe malul celui mai pur lac din Europa, la granita cu Elvetia, absolut nimic nu iti aduce aminte de Romania. Saptamana trecuta insa, in cel mai luxos hotel din oras nu se vorbea franceza, ci mai mult romana. Aproape jumatate dintre cele 100 de camere ale hotelului erau ocupate de ziaristii adusi de Dacia pentru a vedea pe viu cea mai importanta lansare din istoria sa – prima masina de teren.

"Avem o situatie aproape ideala in Romania, cu toate activitatile necesare functionarii unui producator auto localizate foarte aproape - de la mecanica si pana la design ", afirma francezul, in timp ce isi sterge usor broboanele care ii apar pe frunte din cauza caldurii reflectoarelor din standul Dacia. Este prima lui iesire publica de anvergura, a vorbit deja cu mai mult de 10-15 jurnalisti si mai are de facut si o sedinta foto pentru coperta editiei de Romania a revistei Forbes. Olive refuza insa politicos sa ofere orice fel de informatii legate de planuri de dezvoltare, vanzari sau productie, multumindu-se sa raspunda prudent. "Evolutia Dacia in acest an e ca un pahar care e pe jumatate plin sau gol, depinde cum privesti. Suntem afectati de faptul ca unele dintre tarile in care s-au vandut foarte bine masinile noastre, precum Germania, au finalizat programele de sustinere a parcului auto prin prime de casare. Pe de alta parte, avem asteptari mari de la produsele noi, precum Duster.

"SUV-ul ar putea ajunge, potrivit unor estimari anterioare ale oficialilor Dacia, la un volum de productie de 60.000 de unitati in acest an, cele mai multe masini fiind de asteptat sa fie vandute in Europa de Vest.

"Ne luptam cu celelalte tari pentru a avea cote cat mai mari, sa facem rost de masini. Duster va fi insa foarte bine vandut in Germania si Franta, care vor depasi ca volum Romania", spune Rafael Treguer, director de marketing al Renault si Dacia in Romania. El se arata insa multumit ca in Romania cota de piata a Duster va fi mai ridicata decat in Europa de Vest, avand in vedere dimensiunea mai redusa a pietei. In aceste conditii, Duster se va instala fara probleme pe primul loc in topul celor mai vandute SUV-uri din Romania, clasament dominat pana acum de marci precum Hyundai si Volkswagen. Ascensiunea Duster se va baza, asa cum era de asteptat, pe pret, in conditiile in care cele mai ieftine SUV-uri de import, Fiat Sedici si Suzuki SX4, produse in Ungaria, au un pret de pornire de 12.000-14.000 de euro, iar Hyundai Tucson, cel mai bine vandut SUV din tara, costa peste 17.000 de euro.

Dar adevarata miza a Duster nu este Romania, ci Europa de Vest si in general clientii cu venituri mai mari, cei care pana acum nu erau interesati de o marca precum Dacia si o masina precum Logan sau Sandero. Si, de ce nu, o alta miza importanta ar putea fi America. Cum ar fi ca la 15 ani dupa ce a iesit oficial din SUA, Renault sa se intoarca. Nu de alta, dar o masina ieftina este exact ceea ce ar avea nevoie un potential client american care nu a mai vazut o marire de salariu de vreo doi-trei ani. Va inchipuiti cum ar fi ca primul Renault care se va vinde in SUA sa fie, de fapt, o Dacie?

Patrick Pelata, numarul doi in cadrul grupului Renault, dupa Carlos Ghosn, zambeste la o astfel de intrebare. "Da, ar fi fost o situatie ideala sa intram cu Duster. Dar ar fi trebuit sa investim multi bani pentru asta, iar acum trebuie sa fim atenti in ce bagam banii. Poate mergem mai degraba in China."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
auto,
Dacia Duster,
lansare,
Geneva,
Brent Valmar
/analize/transporturi/reportaj-cum-s-a-vazut-lansarea-duster-la-concurenta-cu-concertul-lui-justin-timberlake-5722302
5722302
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.