Povestea care vinde masina: episodul hibrid (VIDEO)

Postat la 26 iulie 2010 91 afişări

Inchipuiti-va ca plecati dimineata la serviciu. Scoateti din priza telefonul, lasat la incarcat peste noapte, si o data cu acesta si masina. Da, o masina care se incarca la priza si care poate rula fara benzina, doar pe baza bateriei. Pare science-fiction, dar de anul viitor masina electrica va deveni realitate. Pana atunci, puteti exersa pe hibride.

"Imi aduc aminte de CR-X ca de vehiculul care a demonstrat ca o masina poate fi si sport, si eficienta din punctul de vedere al economiei de combustibil. Vremurile s-au schimbat....dar ideea realizarii unor autovehicule care sunt antrenante in condus si care sunt si eficiente din punctul de vedere al economiei de combustibil este inca in vigoare", spunea la inceputul anului seful cel mare al Honda, Takanobu Ito, unul dintre cei care lucra in anii 80 la proiectarea sasiului modelului CR-X. Scopul acestei masini era de a trece de bariera celor 50 mpg (miles per gallon, care inseamna aproximativ 4,7 litri la suta de kilometri) in Statele Unite, ceea ce a facut ca designerii sa realizeze un vehicul din clasa compacta, mai usor, dar in acelasi timp cat mai aerodinamic cu putinta.

Cu alte cuvinte, si povestea din spatele modelului CR-Z are la baza frugalitatea, asa cum se intampla si in cazul mult mai exclusivistului model al BMW. Iar daca va ganditi ca pretul de 25.000 de euro inseamna vanzari mult mai mari ca in cazul BMW X6 Active Hybrid, s-ar putea sa va inselati pentru ca in Romania vor fi disponibile pentru vanzare doar zece modele CR-Z in acest an.

Practic, in lipsa facilitatilor fiscale, exclusivismul pare a ramane si pe viitor argumentul principal pentru achizitia unei masini hibride in Romania. Numai ca daca pana acum doar dealerii marcilor japoneze aveau la vanzare astfel de masini, din acest an tot mai multe marci europene vor avea in portofoliu masini hibride, dupa ce au descoperit potentialul acestei piete dominate pana acum de Toyota si Honda, dupa cum reiese dintr-un studiu al companiei de consultanta RNCOS.

"Lansarile de noi modele mai eficiente si mai ieftine vor fi unul dintre motivele principale pentru cresterea vanzarilor de hibride, alaturi de rolul guvernelor in promovarea masinilor "verzi". Estimam ca in aceste conditii piata va creste cu aproximativ 20% pe an in intervalul 2009-2012, cu cresteri mai ridicate in tarile din Europa", sustin consultantii RNCOS in studiul citat.Sigur ca in tarile emergente, rpecum Romania, cresterile vor fi chiar si mai accelerate, dar acest lucru se datoreaza mai degraba bazei reduse de comparatie.

Pentru ca si in conditiile unor cresteri accelerate, mai este cale lunga pana la momentul cand masinile hibride din Romania vor ajunge la cota de piata din SUA, spre exemplu, unde s-au livrat in prima jumatate a anului aproape 131.000 de unitati, adica mai bine de 2,3% din total.Doar ca o masina hibrida in portofoliu, chiar daca nu inseamna vanzari directe de sute si mii de unitati, ar putea aduce unui dealer roman acel plus de imagine care sa ii faca pe clienti sa viseze la masini asa cum o faceau inainte de criza. Si, de ce nu, sa reinceapa sa cumpere asa cum o faceau inainte de criza.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnolgie,
auto,
hibrid,
masina electrica,
tendinte
/analize/transporturi/povestea-care-vinde-masina-episodul-hibrid-video-6685056
6685056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.