Povestea care vinde masina: episodul hibrid (VIDEO)

Postat la 26 iulie 2010 91 afişări

Inchipuiti-va ca plecati dimineata la serviciu. Scoateti din priza telefonul, lasat la incarcat peste noapte, si o data cu acesta si masina. Da, o masina care se incarca la priza si care poate rula fara benzina, doar pe baza bateriei. Pare science-fiction, dar de anul viitor masina electrica va deveni realitate. Pana atunci, puteti exersa pe hibride.

Ce ar putea motiva un client japonez (unde Prius este de multa vreme cea mai bine vanduta masina de pe piata), american sau roman sa cumpere o Toyota Prius sau unul dintre concurentii sai directi, precum Honda Insight, adica masini cu cateva mii de euro mai scumpe ca un model traditional din clasa medie?

Ei bine, povestea hibridului incepe de la apasarea butonului de start. In cazul Toyota, spre exemplu, dupa ce apesi butonul respectiv, nu se intampla nimic. Sau aproape nimic.Tabloul de bord, cu un ecran tactil foarte mare situat in consola centrala se aprinde si chiar daca toate indicatoarele par in regula ai impresia ca lipeste ceva - zgomotul motorului.

Explicatia este cat de poate de simpla: masina foloseste initial doar motorul electric si poate rula pana la o viteza de 50 de kilometri pe ora in aceste conditii de deplina liniste. In tot acest rastimp, indicatoarele de pe bord arata cat de plina este bateria si mai ales explica ceea ce inginerii niponi au denumit Hybrid Synergy Drive/ Full Hybrid. Adica un sistem care arata in timp real consumul, care dintre motoare functioneaza, cum se incarca bateria la franare si o avalansa de alte informatii destinat unei economii cat mai mari de combustibil. Iar unele dintre informatii sunt oferite, dupa modelul industriei aeronautice, prin Head-up Display, adica sunt proiectate pe ecranul de deasupra volanului. Vorba unuia dintre colegii cu care ma aflam in masina, doar volanul pare a nu fi la locul lui, fiind mai degraba de asteptat ca locul lui sa fie luat de o consola precum cea din jocurile video.

Prin aceste artificii de design, precum si prin folosirea din plin a plasticului, masinile hibride par ca sunt facute pentru a-l convinge pe sofer sa mearga cat mai economic.

Iar daca Prius comunica cu soferul prin ecranul tactil generos, concurentul direct Honda Insight are ca element de diferentiere un… joc. Intr-adevar, cu cat soferul conduce mai economic, cu atat indexul "Econ" al masinii este mai ridicat, iar culoarea proiectata de ecranul pe care este afisata viteza in timp real se transforma din albastru in verde.

Pare copilaresc, dar va asigur ca dupa cateva zeci de kilometri tot ce iti doresti este sa mergi in asa fel incat sa vezi doar culoarea verde. Iar atunci cand ai ajuns la destinatie, abia astepti sa vezi ce rating ai scos (de la unul pana la patru frunze, in functie de economia de combustibil pe care ai facut-o).Dar aceste argumente de marketing nu sunt de ajuns pentru a aduce volume, crede Florin Nita, director de comunicare si vanzari al Honda Trading Romania, importatorul marcii japoneze pe piata locala. "Vanzarile ar fi mult mai mari daca ar fi si in Romania, la fel ca in alte state europene, facilitati pentru cei care cumpara masini hibride". Facilitatile de care vorbeste Nita includ avantaje fiscale (exceptari de taxe si impozite, de la neplata taxelor de acces in zonelor din interiorul oraselor i pana la returnarea TVA) de cateva mii de euro pentru cei care achizitioneaza masini hibride.

Astfel, in conditiile in care prin programul primelor de casare ar fi subventionata de catre Ministerul Mediului o valoare dubla a primelor (1.800 de euro, in loc de 900 de euro pe voucher) pentru masinile hibride, un pret de 20.000 de euro (cu TVA), cat costa Honda Insight sau 27.000 de euro (Toyota Prius) ar deveni mult mai atractiv.

Chiar si asa, volumele de vanzari realizate de dealerii din Romania sunt mai degraba modice, noua masini Honda si cinci Toyota fiind livrate in prima parte a acestui an, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

In 2008, cel mai bun an al pietei auto romanesti din istorie au fost vandute circa 135 de masini hibride, din care aproape jumatate au fost Prius si mai mult de o treime au fost reprezentate de vehicule Lexus, marca de lux a Toyota.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnolgie,
auto,
hibrid,
masina electrica,
tendinte
/analize/transporturi/povestea-care-vinde-masina-episodul-hibrid-video-6685056
6685056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.