Povestea care vinde masina: episodul hibrid (VIDEO)

Postat la 26 iulie 2010 91 afişări

Inchipuiti-va ca plecati dimineata la serviciu. Scoateti din priza telefonul, lasat la incarcat peste noapte, si o data cu acesta si masina. Da, o masina care se incarca la priza si care poate rula fara benzina, doar pe baza bateriei. Pare science-fiction, dar de anul viitor masina electrica va deveni realitate. Pana atunci, puteti exersa pe hibride.

Un trendsetter, o persoana dispusa sa incerce lucruri noi; o persoana educata si informata - mai educata si mai informata ca majoritatea clientilor. Si ca venituri este peste medie". Astfel descriu reprezentantii Toyota proprietarul tipic de Prius si prin extensie de masina cu propulsie hibrida, cu precizarea ca daca in vest o mare parte din decizia de opta pentru o masina hibrida este bazata pe constiinta necesitatii protejarii mediului inconjurator, in Romania primeaza motivatia pur rationata - consum redus, taxa de prima inmatriculare zero, fiabilitate crescuta.Analistii sustin insa ca foarte putini dintre clientii acestor tipuri de masini au facut achizitia din generozitate fata de resursele limitate ale planetei.

"Sa fim sinceri. Decizia de a opta pentru o astfel de masina in Romania nu are acoperire economica. Costul suplimentar fata de un model traditional nu se amortizeaza prea repede prin consumul mai redus, iar valoarea la revanzare este foarte redusa. Asadar, cred ca singurul argument pentru cumpararea unei astfel masini este "pentru ca pot", afirma Marius Carp, fost director executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Si Carp face referire la avantajele fiscale ce ar putea fi oferite de statul roman si care ar face acest tip de masini accesibile pentru un public mai larg. "Pana la introducerea unor astfel de masuri insa, nisa hibridelor va ramane extrem de ingusta si va fi formata din cei care prefera sa plateasca doar pentru a fi altfel".

Iar daca pentru a fi "altfel" nu este de ajuns o masina cu un design mai cuminte si performante dinamice limitate, precum Toyota Prius sau Honda Insight, atunci cu siguranta ca alternative mai noi, precum BMW X6 ActiveHybrid sau Honda CR-Z nu vor trece neobservate.Asocierea intre o masina de 100.000 de euro si una de patru ori mai ieftina nu este deloc intamplatoare, pentru ca povestea fiecarui dintre cele doua modele de mai sus se bazeaza pe… economie. Un SUV de aproape 500 de cai-putere economic sau un coupe sportiv economic pare de-a dreptul oximoron, dar un simplu testdrive cu cele doua modele este suficient pentru a-i convinge pe potentialii clienti.

Pentru ca la testdrive asemanarile intre cele doua masini se opresc, si isi intra in rol marketingul.Povestea pe care BMW X6 ActiveHybrid o vinde clientilor este ultra-performanta "eficienta". Pentru ca, asa cum spun oficialii BMW Romania, X6 este cea mai puternica masina cu propulsie hibrida din Europa (si pe cale de consecinta si cea mai rapida). Detalii precum 4,4 litri, 486 de cai-putere sau mai putin de sase secunde de la zero la 100 de kilometri pe ora sunt suficiente pentru a pozitiona masina astfel incat imaginea "eco" sa nu afecteze in niciun fel perceptia sportiva a marcii germane.

La polul opus, Honda CR-Z reprezinta, daca vreti, o democratizare a sportivitatii, dar in acelasi context "eco". La mai putin de 25.000 de euro (cu TVA), Honda CR-Z reprezinta primul hibrid cu cutie de viteze manuala in sase trepte sau, cum le place japonezilor sa il promoveze, o masina care combina avantajele unui vehicul ecologic, o cutie de viteze manuala si o caroserie coupe, dar care are la baza designul unui model din anii '90, Honda CR-X.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnolgie,
auto,
hibrid,
masina electrica,
tendinte
/analize/transporturi/povestea-care-vinde-masina-episodul-hibrid-video-6685056
6685056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.