Piesele de schimb, un business de un miliard de euro

Postat la 12 aprilie 2010 302 afişări

Ecuatia profitului pare simpla: un milion de masini noi vandute in ultimii cinci ani se adauga altor trei milioane cu o vechime mai mare de cinci ani. Toate au nevoie de consumabile si piese de schimb. Rezulta o afacere de peste un miliard de euro anual.

Aceste masini sunt principalele vizate de catre cel mai mare inamic al importatorilor de piese de schimb, comerciantii de piese contrafacute. "Sunt piese cu o rezistenta foarte slaba. Exista mai mult de 10 cazuri de accidente foarte grave ce au avut loc in Romania din aceasta cauza. Unul foarte grav a avut loc si in Franta, unde capota nu s-a comportat cum trebuia in caz de accident si a decapitat soferul", explica recent Jean François Martin, directorul de calitate si servicii al Automobile Dacia si Renault Romania, in cadrul unui eveniment menit sa dovedeasca cat de periculoase sunt aceste piese contrafacute.

Numai anul trecut, Dacia a capturat circa 15.000 de seturi de placute de frana contrafacute fabricate in China, a caror utilizare schimba parametrii de functionare a sistemului de franare. De exemplu, daca in mod normal, cu placute de frana originale, franarea de la o viteza de 130 km/h pana la oprire se realizeaza intr-o distanta de 80 de metri, cu placutele contrafacute, care contin si azbest, o substanta cancerigena, franarea se realizeaza in 110 metri.

"Din calculele noastre piesele auto Dacia contrafacute din piata sunt in valoare de 5 milioane de euro anual. Daca socotim si celelalte marci, ar putea fi vorba de 20 de milioane de euro", estimeaza Martin.

Valoarea poate parea mica - 2% - la un nivel total al pietei de un miliard de euro si mai ales la perspectivele de crestere din urmatorii cinci ani. Dar pentru mai mult de jumatate dintre service-urile care au intrat in faliment anul trecut ar fi putut insemna salvarea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
transporturi,
auto,
masini,
vanzari,
consumabile,
piese
/analize/transporturi/piesele-de-schimb-un-business-de-un-miliard-de-euro-5852292
5852292
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.