Cum trec transportatorii rutieri prin criza economica

Autor: Alecu Postat la 30 martie 2011 388 afişări

Companiile locale de transport rutier nu mai asteapta revenirea economiei romanesti si cauta noi clienti peste granite pentru a compensa scaderea businessului din ultimii doi ani.

Cresterile graduale din 2010 si valul de scumpiri al pretului carburantilor de la inceputul acestui an au condus inevitabil la majorarea substantiala a cheltuielilor transportatorilor si au afectat astfel stabilitatea si capacitatea planificarii cheltuielilor industriei transporturilor. "Companiile de transport nu pot absorbi aceste cresteri repetate si sunt nevoite sa mareasca tarifele intr-o perioada de criza economica. Noi am crescut tarifele la transport intr-o masura in care sa ne permita recuperarea cheltuielilor generate de cresterile preturilor la carburanti", spune Irina Ionescu, manager de comunicare al edy Group. In conditiile in care pretul combustibilului va continua sa creasca, compania are in plan ajustarea tarifelor si in 2011 la un nivel care sa permita continuarea activitatii pe baze financiare sanatoase si mentinerea actualului nivel de calitate a serviciilor.

"Intentionam sa marim preturile pentru edy International Spedition de fiecare data cand va avea loc o marire de pret a carburantilor. De altfel, intreaga industrie a transporturilor si intreaga economie este afectata negativ de aceste cresteri ale preturilor carburantilor", au spus oficialii edy Group.

Primele doua luni ale anului 2011 au adus pana acum o crestere de doua cifre a veniturilor companiei edy Spedition, crestere care oficialii companiei spera sa continue pe parcursul intregului an. "Numarul de clienti a crescut cu cateva zeci in acest an fata de 2010, cea mai mare parte a clientilor fiind din industria bunurilor de consum", a spus Irina Ionescu.

In ceea ce priveste flota, edy Group are aproximativ 1.100 de camioane, cu 10% mai mult decat in 2009. Planuri pentru o crestere semnificativa nu mai sunt in acest an, potrivit oficialilor celui mai mare transportator. Anul de varf pentru edy a fost 2008, cand flota atinsese un nivel de 1.250 de camioane, dupa ce compania a realizat investitii in flota de aproape 100 de milioane de euro.

In 2008 si 2009 a facut salturi mari si Dumagas Transport, odata cu noi contracte precum cel cu Ford. In 2009 afacerile au ajuns la 28 milioane de euro, iar anul trecut cifra de afaceri a crescut cu peste 30%, la un nivel de aproape 40 milioane de euro, iar flota de camioane a crescut cu 30% in mai putin de 12 luni, pana la 600 de vehicule utilitare, potrivit directorului companiei, dupa cum spune Mihai Dugaesescu, directorul general al Dumagas Transport. "Anul 2011 a inceput bine pentru companie. Portofoliul de clienti a crescut deja cu 15%. Singurele probleme pe care le-am intampinat au fost legate de evolutia pretului la motorina care ne-a determinat sa ajustam tarifele, marja de profit fiind prea mica pentru a o suporta", spune Dugaesescu. Unul din cei mai mari clienti ai Dumagas este Ford Romania, compania locala fiind primul transportator cu care au incheiat un contract americanii: "Cu Ford Romania avem in continuare contract. Transportam atat componente pentru fabrica, cat si masini finite care sunt exportate in Europa de Vest", a declarat Mihai Dugaesescu. Compania a achizitionat in primele trei luni ale acestui an 100 de camioane noi, in valoare totala de peste 7 milioane de euro, potrivit calculelor BUSINESS Magazin, ceea ce a extins flota actuala cu mai bine de 30% fata de perioada similara a anului trecut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
transporturi,
recesiune,
companii locale,
solutii
/analize/transporturi/cum-trec-transportatorii-rutieri-prin-criza-economica-8097043
8097043
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.