Faceti loc, vin francezii

Postat la 28 septembrie 2009 47 afişări

Anul acesta a fost important pentru industria asigurarilor. Trei jucatori se afla simultan in plina campanie de rebranding, iar Groupama si-a facut intrarea oficiala, dupa ce, in urma cu doi ani, a facut aici prima achizitie. Pentru piata, aceasta inseamna dezvoltare. Pentru companii, e o competitie tot mai stransa.

Spre deosebire de austriecii de la Uniqa, al caror model de extindere presupunea un parcurs mai lent si mai complicat - in tarile in care intrau preluau mai intai o participatie minoritara a companiei vizate, urmand ca treptat sa ajunga actionari majoritari - politica francezilor a fost mai transanta. Au achizitionat inca din prima faza companiile integral, pasii urmatori vizand strict consolidarea si cresterea cotei de piata. "Politica noastra este ca atunci cand intram intr-o tara sa ajungem repede printre primii cinci jucatori. De aceea am achizitionat atat de rapid si ne-am extins atat de agresiv", spune Azéma. Numai anul trecut au facut achizitii in Romania, Ungaria, Slovacia si Bulgaria, ca parte a unui plan de expansiune inceput in urma cu doi ani. In acest moment, Groupama are filiale pe trei continente, in 14 tari si plateste 38.500 de angajati, dintre care 2.800 numai in Romania.

Multe voci din piata au comentat pe marginea sumei pe care cei de la Groupama au platit-o pentru a veni in Romania. {i mai multe voci au spus, apoi, ca daca ar mai fi asteptat putin, achizitiile s-ar fi facut la un alt pret, mult mai mic. Pentru francezi insa, nu a insemnat decat respectarea unui plan in care orice investitie a fost calculata pana la ultimul ban. "Cumparam atunci cand trebuie sa cumparam, nu atunci cand este ieftin", sustine Azéma. "Daca nu ne permiteam o asemenea investitie, nu o faceam, asa cum si acum, daca mai vedem vreo oportunitate de achizitie, vom profita de ea", completeaza seful Groupama, subliniind ca grupul ramane solvabil si nu are probleme de lichiditate.

Cu mingea ridicata la fileu apare in discutie cazul Astra-Uniqa. Dupa ce austriecii au cumparat, in 2005, 27% din actiunile companiei de asigurari detinute de familia Adamescu, neintelegerile dintre parti au creat o situatie in care separarea ramane doar o problema de timp. Cu alte cuvinte, Uniqa si-a scos la vanzare participatia si este in cautare de cumparator. "Nici nu am citit dosarul Astra-Uniqa. Anul acesta ne-am concentrat pe fuziunea BT Asigurari si Asiban, am avut de rearanjat portofoliul OTP si, deocamdata, achizitia celor trei se afla la baza dezvoltarii noastre in Romania. Dar asta nu inseamna ca aici punem punct investitiilor in Romania", raspunde Jean Azéma.

Venirea in Romania a insemnat pentru francezi si inchegarea unor acorduri cu alte institutii financiare, in special cu cele ce detineau participatii in cele trei companii pe care le-au cumparat. Astfel, Groupama are acum legaturi de colaborare cu CEC, Banca Transilvania si BRD, dar si un contract pe termen de 20 de ani cu OTP Bank. Potrivit acestui acord, oriunde se va extinde OTP, va fi urmat de Groupama, in calitate de partener, si invers. "Ne facem planuri doar pe termen lung si stim foarte bine ce obiective avem", spune scurt francezul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/faceti-loc-vin-francezii-4940813
4940813
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.