Epoca gulerelor albastre

Postat la 06 octombrie 2009 406 afişări

Dezonoarea Wall Street-ului si succesul cartii “Shop Class as Soulcraft” (“Scoala de meserii ca temei al eticii”) a lui Matthew B. Crawford, un intelectual care a plecat din lumea academica si s-a facut mecanic de motociclete, nu sunt probabil coincidente.

Robert Jackall, sociolog la Colegiul Williams din Massachusetts si care in prezent isi revizuieste cartea din 1989, "Labirinturi morale: lumea managerilor de corporatii", despre lacomie si coruptie in lumea financiara, spune ca in timpul miscarii "Inapoi la pamant", din urma cu o generatie, multi dintre cei ce si-au parasit slujbele din orase ca sa devina fermieri sau ca sa locuiasca in comune "nu au reusit sa se adapteze si in cele din urma s-au intors la locurile de munca standard".

Chiar daca munca manuala isi are momentul ei de glorie, spune el, "eu sunt sceptic ca societatea noastra si felul in care institutiile societatii noastre sunt alcatuite si situatia economica in care ne gasim ne vor permite realizarea acestui nobil vis".

Crawford, autorul care a ajuns mecanic de motociclete, recunoaste ca si-a putut parasi serviciul bine platit doar pentru ca sotia lui are asigurare medicala. Aprecierea societatii pentru munca manuala calificata si pentru mestesugarit a scazut, spune el, pentru ca am avut aceasta dihotomie intre cunoastere si munca manuala, de parca ar fi doua lucruri diferite". "Munca manuala presupune o multime de procese intelectuale complexe", spune el. "Si acea experienta de a vedea efectul direct al actiunilor tale in lume a devenit destul de greu de regasit."

Asa a fost si pentru Joe Dietz, 30 de ani, director de contabilitate la o firma de finantare pentru constructii, care si-a abandonat studiile si s-a facut peisagist timp de cativa ani inainte sa ajunga la acea firma. In iunie, veniturile lui bazate in principal pe comisioane au inceput sa scada si, cand s-a vazut fara banii pe care-i considera ca o reparatie pentru statul in fata calculatorului, a inceput sa-i intrebe pe tamplarii din cartierul lui, Brooklyn, daca nu cumva au nevoie de ajutor. Acum se gandeste sa revina la peisagistica.

"Munca manuala te rasplateste mult mai mult pentru efort, pentru ca iti vezi fizic progresele", spune el. "Stii ca ai facut ceva care sta in fata ta. Acum am proiecte de 100 de milioane de dolari care necesita zece ani ca sa fie terminate - daca vor fi terminate."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
meserii,
Matthew B. Crawford
/analize/servicii-financiare/epoca-gulerelor-albastre-4954827
4954827
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.