Epoca gulerelor albastre

Postat la 06 octombrie 2009 406 afişări

Dezonoarea Wall Street-ului si succesul cartii “Shop Class as Soulcraft” (“Scoala de meserii ca temei al eticii”) a lui Matthew B. Crawford, un intelectual care a plecat din lumea academica si s-a facut mecanic de motociclete, nu sunt probabil coincidente.

Ma distrez si invat din nou", spune el. "Podelele sunt lucruri vii, care respira. Se umfla cand sunt umede, se strang cand sunt uscate si fiecare podea este diferita." Chiar daca rata somajului se invarte pe la 9,4%, unii meseriasi care necesita indemanare crescuta, ca sudorii si instalatorii, sunt la mare cautare acum - e vorba de locuri de munca pe care muncitorii necalificati sau cei veniti din strainatate nu le pot ocupa. E de asteptat ca sectorul constructiilor sa-si revina si sa genereze mai multa cerere de electricieni calificati, instalatori si tamplari, potrivit unui raport din luna august al Comisiei consilierilor economici ai presedintelui.

William P. Hite, presedintele general al Uniunii Asociatiilor Instalatorilor, spune ca sindicatul sau a observat o crestere a cererilor de a intra ca ucenici din partea unor oameni cu diplome de facultate. El spune ca si unii dintre solicitantii mai vechi, inclusiv oameni de 50 de ani, se inscriu pentru cursurile de ucenici care dureaza cinci ani. "N-am mai vazut asa ceva pana acum", spune el.

Multe locuri de munca in meserii care necesita indemanare, dar si altele care necesita deprinderi speciale au ramas neocupate, spun unii sociologi, pentru ca americanii au considerat munca in costum mai valoroasa decat cea in salopeta, ceea ce a dus la politici care dau prioritate colegiilor de patru ani in detrimentul invatamantului vocational.

Agentia de Ocupare a Fortei de Munca a estimat ca intre 2006 si 2016, 15,6 milioane de noi locuri de munca vor fi create, iar 10,8 milioane dintre ele vor necesita nu o diploma de facultate sau un titlu superior acesteia, ci mai degraba un certificat de absolvent al unei scoli postliceale, al unei scoli vocationale sau al uneia de arte si meserii. Proiectiile au fost facute inainte de recesiune, dar ele, impreuna cu dezastrul din sectorul serviciilor financiare, i-au facut pe multi economisti si sociologi sa se intrebe cum va arata economia de dupa recesiune: birouri goale si nimeni in stare sa repare lucruri?

Totusi, daca sunt presati, multi lucratori din aceasta zona a "gulerelor albe" care coc de multa vreme ideea de a lucra cu propriile maini s-ar putea sa refuze muncile grele si, pentru cele care necesita abilitati ridicate, sa refuze chiar perioada de instructaj si antrenament, ca sa nu mai vorbim de reducerea salariului si de schimbarile din modul de viata. "Iarba nu mai pare atat de verde cand incepi sa privesti de cealalta parte", spune Philip Olivieri, 31 de ani, care si-a infiintat propria companie de intretinere a cladirilor in Brooklyn, New York, dupa ce a lucrat zece ani ca inginer de intretinere si ca electrician.

"Chiar sunteti pregatiti sa faceti cinci ani de scoala de ucenici si, inainte sa va dati seama, sa ajungeti la 40 de ani carand lucruri in fiecare zi?", spune el. "Ajungi ca un taur - cari o multime de greutati si toate iti afecteaza corpul. Sau dai gauri in betoane si jumatate din ce forezi ajungi sa si respiri." "Munca in contructii nu e o joaca", spune el. "Munca fizica isi pune amprenta pe corpul tau si oamenii nu-si dau seama cat de greu e."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
meserii,
Matthew B. Crawford
/analize/servicii-financiare/epoca-gulerelor-albastre-4954827
4954827
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.