Epoca gulerelor albastre

Postat la 06 octombrie 2009 406 afişări

Dezonoarea Wall Street-ului si succesul cartii “Shop Class as Soulcraft” (“Scoala de meserii ca temei al eticii”) a lui Matthew B. Crawford, un intelectual care a plecat din lumea academica si s-a facut mecanic de motociclete, nu sunt probabil coincidente.

Totusi, criticii culturali de genul lui Crawford spun ca o schimbare este iminenta, atrasa de un anumit gen de explorare de sine si de o frustrare in crestere cu privire la munca de birou abstracta, robotizanta, si de dezamagirea provocata de America corporatista.

Intr-o noua carte, "Reset: Cum aceasta criza ne poate reaseza valorile si reinnoi America", romancierul si jurnalistul Kurt Andersen prezice: "Carierele legate de manipularea banilor nu vor mai fi atat de seducatoare pentru o atat de mare parte dintre cei mai destepti si mai straluciti dintre noi".

Pentru emisiunea lui de la radio "Studio 360", Andersen a intervievat cam o duzina de oameni care au trecut de la munci de birou la slujbe in care isi folosesc mainile, in domenii ca gastronomie, constructii, arta si design. Inclusiv unul care a parasit zona dezvoltarilor imobiliare ca sa faca obiecte din lemn. "E usor sa fii sceptic si sa zici ca asta nu va duce nicaieri", spune Andersen. "Eu sunt sceptic cu privire la utopiile de tot felul, dar dupa ce am citit si am vazut schimbarile culturale care se produc de pe urma schimbarii de tendinta de pe piata muncii, cred ca este real."

Unul din cei ce au renuntat la o cariera in lumea "gulerelor albe" este Monty Wilson, de 44 de ani, un licentiat in economie care a urcat rapid pe scara ierarhica intr-una dintre cele mai mari banci din lume, pe care a refuzat sa o nominalizeze. Dar in cele din urma a descoperit ca tanjeste dupa altceva, dupa cum spune. Putea sa vaneze un client luni de zile si apoi sa afle la fel de usor ca acesta a fost castigat de o alta banca.

In vremurile bune, Wilson castiga cate 200.000 de dolari pe an, dar anul acesta a vazut evidenta: clientii din departamentul lui - finantare pentru sectorul aeronautic - isi luau zborul. In iunie a demisionat ca sa-si urmeze fantezia veche de zece ani de a lucra pentru sine si de a lucra cu mainile si si-a cumparat o firma de finisare de parchet in Dallas, unde isi avea biroul fosta lui banca.

Acum, costumul lui business sta uitat in dulap, iar el poarta bermude si tricouri la serviciu. "Ma trezesc bucuros dimineata", spune Wilson, care a primit o generoasa suma compensatorie cand a plecat din banca si a carui sotie a trebuit sa se angajeze din nou ca profesoara ca sa poata sustine cei trei copii cu varste de pana in 13 ani. El spera ca intr-o zi sa castige din nou cat avea cand lucra la banca.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
meserii,
Matthew B. Crawford
/analize/servicii-financiare/epoca-gulerelor-albastre-4954827
4954827
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.