Cine este Market Wu, omul care i-a invatat capitalism pe liderii chinezi

Postat la 13 octombrie 2009 29 afişări

La 79 de ani, Wu Jinglian este considerat cel mai cunoscut economist al Chinei. In anii ‘80 si ‘90 a fost consilierul liderilor chinezi, inclusiv al lui Deng Xiaoping. El a contribuit la primele reforme ale pietei chineze, pregatind drumul pentru spectaculoasa crestere a Chinei si castigandu-si porecla de “Market Wu” (joc de cuvinte, facand trimitere la sintagma de “vrajitor al pietei”).

Dupa cam toate evaluarile, transformarea economica a Chinei a fost un succes rasunator. Toti cei care calatoresc aici pot vedea aceasta: schimbarile din standardele de viata ale oamenilor, transformarea marilor orase - tot ce a ajuns sa se numeasca miracolul economic al Chinei. Dar Wu vede defectele: un guvern inclinat sa intervina in mecanismele pietei, o tot mai mare prapastie intre venituri, monopoluri ineficiente si capitalism de coterie.

Critica lui a capatat o noua dimensiune dupa ce Jiang Zemin a renuntat la presedintie in 2003 si propriul lui rol a fost diminuat.

In interviuri, Wu spune ca se simte obligat sa vorbeasca deoarece conservatorii si "maoistii de stil vechi" au tot capatat influenta in cadrul guvernului incepand din 2004.

In acelasi timp, spune Wu, birocratii corupti preseaza statul sa isi asume un rol economic mai mare, astfel incat ei sa profite de pe pozitiile lor de pe urma comisioanelor si a spagilor.

"Nu sunt prea optimist cu privire la viitor", conchide Wu. "Maoistii vor sa se intoarca la planificarea centralizata si capitalistii de coterie vor sa se imbogateasca si mai tare".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
China,
Wu Jinglian,
economist,
reforme,
crestere
/analize/servicii-financiare/cine-este-market-wu-omul-care-i-a-invatat-capitalism-pe-liderii-chinezi-4975641
4975641
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.