Bancile se lupta sa atraga IMM-urile

Postat la 12 aprilie 2010 72 afişări

Segmentul intreprinderilor mici si mijlocii a fost anul trecut unul dintre cele mai afectate de criza economica. Multe au disparut, altele au reusit numai cu greu sa se mentina pe linia de plutire. Aparent paradoxal, tocmai IMM-urile au devenit in 2010 foarte interesante pentru bancheri.

Reducerea dobanzii de politica monetara are impact si in acest domeniu, chiar daca, adauga Anca Bidian, scaderile de dobanzi pentru produsele dedicate intreprinderilor mici si mijlocii nu sunt la fel de agresive precum cele din zona de retail, "atat valoric, cat si ca viteza de ajustare la dobanda de referinta". Alte categorii de produse pe care IMM le solicita bancherilor sunt, potrivit reprezentantilor UniCredit }iriac Bank, liniile de capital de lucru, care ajuta la dezvoltarea activitatii, sau creditele pentru investitii. "Investitiile se fac de multe ori cu finantari din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, la care noi contribuim, in functie de proiect, cu cealalta parte de investitie", sustin acestia. Si la Millennium Bank, principalele solicitari primite din partea IMM sunt pentru refinantare, creditele pentru capital de lucru, iar pe termen lung, creditele de investitii pentru cofinantarea proiectelor cu instrumente structurale ale UE.

Fondurile structurale raman un subiect fierbinte - atat prin prisma sumelor mari de bani disponibili, dar si pentru ca pana acum au fost atrase prea putine credite nerambursabile. Pana acum, Romania a atras putin peste 3% din fondurile structurale si circa 8% din cele destinate agriculturii in perioada 2007-2013. Platile catre beneficiarii de fonduri structurale s-au ridicat la 690 de milioane de euro, respectiv peste 700 de milioane de euro pentru agricultura. Cand vine vorba de clienti agricultori sau mici intreprinzatori, bancile se dovedesc insa extrem de exigente. tragerea fondurilor europene este o miza importanta pentru autoritati - din moment ce reprezinta o sursa financiara care poate stimula, pe termen mediu, intreaga economie -, dar si pentru banci.

O parte au deja un portofoliu important de proiecte si "se vede o imbunatatire in privinta accesarii de fonduri europene, chiar daca lucrurile sunt departe de a fi functionale la parametri rezonabili", dupa cum spune Anca Bidian. Pentru a da doar cateva exemple, Banca Transilvania a finantat pana in prezent proiecte care beneficiaza de fonduri europene in valoare de 200 de milioane de lei (50 mil. euro), iar anul acesta estimeaza o dublare a sumelor. "Ne-am propus ca in 2010 sa participam la investitii din programe europene in valoare de cel putin 100 de milioane de euro", declara Andrei Dudoiu, director executiv al Bancii Transilvania, in cadrul aceluiasi eveniment organizat de Ziarul Financiar. CEC Bank, pe de alta parte, a acordat cofinantari pentru 2.250 de dosare in vederea obtinerii de fonduri europene, valoarea totala ridicandu-se la peste 184 de milioane de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
finante,
criza,
IMM,
bancheri,
interes
/analize/servicii-financiare/bancile-se-lupta-sa-atraga-imm-urile-5852333
5852333
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.