Baiatul rau Petromidia se pregateste de iesirea din scena

Postat la 22 februarie 2010 20 afişări

Kazahii de la Rompetrol mai au nevoie de 4% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) ca sa poata delista compania de pe Bursa, dupa ce au cumparat aproape 16% de la minoritari pentru 60 mil. euro. Dupa un traseu tumultuos pe Bursa, iesirea din scena a RRC ar putea fi mult mai linistita decat se anticipa.

Din acest punct de vedere, interesele celor doua parti erau convergente, mai trebuia doar sa se stabileasca pretul. Kazahii au oferit mai intai 0,0625 lei/actiune, insa CNVM a respins pretul motivand ca este injust pentru minoritari, cerand un pret de minimum 0,0741 lei/actiune. In cele din urma kazahii s-au conformat si au lansat oferta, insa s-au inteles cu Verestoy si cu ceilalti actionari minoritari sa cumpere in afara ofertei pentru a evita sa plateasca comisionul de circa 1,1 milioane de euro care i-ar fi revenit CNVM, bani care au ajuns la actionari. "Sunt sume mari pe care actionarii minoritari le-au platit ca impozite din aceste tranzactii. CNVM trebuia sa ia aceasta decizie anul trecut, cand exista scutirea de impozit pe Bursa", spune Verestoy.

CNVM nu a acceptat insa sa fie "pacalita" si a emis la finele saptamanii trecute o reglementare care spune ca tranzactiile derulate de kazahi in afara ofertei sunt considerate ca facand parte din oferta, incercand astfel sa recupereze comisionul pierdut, poate o ultima sursa de scandal inainte de delistarea RRC.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/baiatul-rau-petromidia-se-pregateste-de-iesirea-din-scena-5588196
5588196
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.