Cum se motiveaza angajatii fara sa li se dea bani

Postat la 15 februarie 2010 504 afişări

In loc sa platim angajati nepotriviti pentru a-i apropia de rezultatele potrivite, mai bine ar fi probabil sa-i invatam despre motivatia intrinseca. Motivatie intrinseca? Ce sa insemne asta?

Iulia Sirbu, director de marketing al Roddia, firma specializata in motivarea personalului din companii, spune ca rezultatele se bazeaza exclusiv pe performanta individuala a angajatilor, extrem de importanta daca ne gandim ca satisfacerea clientilor se datoreaza in proportie de peste 80% angajatilor implicati: "Rezultatele se vad nu doar in performanta oamenilor, ci si in fidelizarea lor. Cand vorbim de cei mai talentati angajati, cei care obtin satisfactie din munca lor, ei fie aleg sa faca performanta la cel mai inalt nivel, fie sa plece altundeva".

Adrian Stanciu spune ca nu e vorba de a transforma orice intreprindere in Google, ci de a intelege importanta motivarii intrinseci si resorturile ei si de a o folosi in procesul de conducere. El crede ca managementul care foloseste astfel de parghii nu are nicio legatura cu tipul de societate unde functioneaza: "Exista la noi ideea falsa ca societatea noastra e prea primitiva ca oamenii sa raspunda la metode de conducere sofisticate. De regula, pozitia asta o au managerii incapabili de orice nivel de sofisticare, care isi justifica propriile lor limite blamand mediul".

Cert e ca motivatia nu e matematica si nici alta stiinta exacta. Efectele ei sunt greu de masurat. Dar modul cum evolueaza lumea acum, crede Stanciu, nu mai sustine organizatii care se comporta ca niste masini ce urmaresc scenarii repetitive. Schimbarile mediului sunt prea multe si prea rapide pentru ca astfel de organizatii sa mai aiba succes. "Din pacate, modelul de guvernanta corporatista pe care-l aplicam e foarte rezistent la schimbare si foarte orientat catre rezultatele pe termen scurt. Ca atare, lumea de afaceri continua sa faca lucruri care merg prost, cu obstinatie", e convins Stanciu.

Paradigma de conducere care pune accent pe motivatia intrinseca trebuie, in afara de a o genera, sa-i acorde si spatiul de manevra, sa dea de sus in jos putere si resurse pe care oamenii sa le poata folosi pentru a-si face treaba mai bine, crede consultantul de la Human Synergistics. "Una peste alta, e un demers complicat si mai ales subtil, care necesita inteligenta si creativitate din partea managerilor. E mai simplu sa dai cu pumnul. Mai ales ca si functioneaza. Si apoi sa spui ca la noi nu se poate <ca la americani>."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
angajati,
bonusuri,
motivare
/analize/resurse-umane/cum-se-motiveaza-angajatii-fara-sa-li-se-dea-bani-5505591
5505591
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.