300 de ani de concedii medicale sau cum isi prelungesc romanii vacanta

Postat la 26 iulie 2010 189 afişări

Romanii si-au luat anul trecut 292 de ani de concediu medical, ca numar cumulat de zile nelucrate. Tendinta nu poate fi controlata nici de catre stat, nici de catre angajatori. Ce e de facut?

Adrian Izvoranu remarca faptul ca angajatii care isi iau cel mai adesea concediu medical sunt cei care presteaza munci fizice, manufacturiere, iar diferentiat pe sexe, predomina femeile. Varfurile se inregistreaza fie vara sau iarna, in perioada concediilor, sau primavara si toamna, cand oamenii se ocupa de agricultura, fie de plantare sau recoltare. "Concediul medical are cauze reale in proportie mica, restul sunt aranjamente rezolvate printr-o atentie mica acordata medicului", conchide Izvoranu.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, profesorul Vasile Astarastoae, nu s-a aratat uimit la auzul datelor furnizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cei 300 de ani de concedii medicale, cumulat, nu reprezinta o ipoteza socanta pentru specialistii in sanatate pentru ca, potrivit profesorului, durata medie a concediului medical pentru un bolnav de TBC este de jumatate de an. "Asadar ar fi mai usor de explicat de unde s-au adunat anii de zile nelucrate, daca ar exista o raportare pe afectiuni din partea Casei de Asigurari", considera Astarastoae.

Conchizand, fostul presedinte al Societatii Nationale a Medicilor de Familie, George Haber, admite ca noua lege nu va descuraja obiceiul vacantelor cu acte, iar medicii ar trebui sa fie "mult mai rigurosi" atunci cand hotarasc intreruperea activitatii pentru angajati. "Doctorul isi asuma raspunderea, iar faptul ca primeste ceva pentru a acorda cateva zile de concediu nu este o motivatie esentiala. Nu cred ca isi pune in joc cineva profesia sau chiar libertatea pentru stimulente de ordin financiar", spune Haber.

Intre timp, Colegiul Medicilor din Romania si Coalitia Organizatiilor Bolnavilor Cronici au cerut institutiei Avocatului Poporului sesizarea Curtii Constitutionale in cazul ordonantei privind concediul medical, apreciind ca verificarea bolnavilor la domiciliu incalca libertatile fundamentale ale cetateanului.

Una peste alta, obiectivul noului cadru legal este reducerea cu 20% a sumelor cheltuite din fondul de asigurari pentru plata concediilor. Va fi greu de atins o asemenea tinta insa, atata vreme cat problema reala tine in primul rand de schimbarea unei mentalitati.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/300-de-ani-de-concedii-medicale-sau-cum-isi-prelungesc-romanii-vacanta-6684117
6684117
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.