300 de ani de concedii medicale sau cum isi prelungesc romanii vacanta

Postat la 26 iulie 2010 189 afişări

Romanii si-au luat anul trecut 292 de ani de concediu medical, ca numar cumulat de zile nelucrate. Tendinta nu poate fi controlata nici de catre stat, nici de catre angajatori. Ce e de facut?

Dincolo de formele mai mult sau mai putin viabile de control al angajatilor, tendinta de a lua concedii medicale ca "bonus" in completarea celor de odihna este un fenomen cu istoric. "Practica a fost preluata in principal din sistemul de stat si adaptata treptat si la sistemul privat. Medicii nu sunt singurii care poarta vina propagarii acestui fenomen. Vorbim de un intreg sistem care a incurajat aceste practici dintotdeauna", observa Iuliana Badea.

Afirmatiile managerului companiei de recrutare nu pot fi puse la indoiala nici din punct de vedere sociologic, daca stam sa ne uitam inspre trecut. "Exista o coruptie si in sistemul medical, insa nu avem de-a face cu o noutate. Obiceiul dateaza inca din vremea comunismului, cand se stia exact cat costa o scutire medicala pentru scoala sau o saptamana de concediu medical", sustine Alfred Bulai.

Potrivit sociologului, concediile medicale se acorda foarte usor, in primul rand din cauza traditiei, iar pe de alta parte pentru ca sistemul este foarte dificil de controlat: "Ideea nou-lansata ca politia poate cauta angajatul la domiciliu pe perioada concediului este absurda, intrucat este foarte usor de demontat in justitie".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/300-de-ani-de-concedii-medicale-sau-cum-isi-prelungesc-romanii-vacanta-6684117
6684117
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.