Medicamente made in Romania. Cine sunt marii producatori?

Autor: Razvan Muresan Postat la 26 ianuarie 2011 3154 afişări

Romania a devenit in ultimii ani un punct de atractie pentru multinationalele producatoare de medicamente. Desi mai e loc pentru granzi, afacerile celor care au ales Romania prospera, iar exporturile cresc in fiecare an. BUSINESS Magazin a cautat sa afle cine sunt cei care fabrica medicamente in tara noastra si care e potentialul dezvoltarii unor astfel de afaceri in anii urmatori.

Fabrica GSK produce medicamente atat pentru piata interna, cat si pentru alte piete din lume. In prezent, exporta medicamente in peste 50 de tari din intreaga lume. Pentru 2010, nivelul exporturilor este estimat sa atinga circa 43% din productia totala, ceea ce inseamna un total de aproximativ 18,5 milioane de cutii. Fabrica GSK din Brasov a inceput exporturile in 2008, iar volumul acestora a crescut cu 186% in 2009 comparativ cu 2008, iar pentru 2010 fata de 2009 estimeaza o crestere de 330%. Unitatea a ajuns la acest nivel al exporturilor datorita investitiilor in fabrica din ultimii 12 ani. GlaxoSmithKline a preluat fabrica Europharm in anul 1998, iar nivelul investitiilor este de circa 100 de milioane de dolari, spune Ciprian Marcu, Public Health and Corporate Affairs Director GSK Romania.

O concentrare de fabrici exista si la Targu-Mures unde Sandoz si Gedeon Richter si-au stabilit unitatile de productie. Din 1998, Gedeon Richter s-a lansat si ca producator de medicamente in Romania prin preluarea fabricii Armedica S.A., care din anul 2003 a preluat numele de Gedeon Richter Romania S.A. Compania are peste 550 de angajati, jumatate cu studii superioare. Peste 50% din portofoliul de produse al companiei Gedeon Richter din Romania e fabricat la Targu-Mures. Toate aceste medicamente sunt destinate pietei interne, iar un procent semnificativ ajunge si pe cea externa. "Printre cele care iau drumul altor meleaguri se numara tamsulosina, simvastatina si haloperidolul", explica Valeria Dan, director general al Gedeon Richter Romania. Si cei de la Sandoz exporta o mare parte din productie catre alte tari. Membrii APMGR au echilibrat balanta comerciala externa, in 2010, cu 400 milioane de lei. Cat despre 2011, exporturile legitime de medicamente, cumulate la nivelul asociatiei, se estimeaza ca se vor majora cu 10%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/medicamente-made-in-romania-cine-sunt-marii-producatori-7909061
7909061
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.