Medicamente made in Romania. Cine sunt marii producatori?

Autor: Razvan Muresan Postat la 26 ianuarie 2011 3154 afişări

Romania a devenit in ultimii ani un punct de atractie pentru multinationalele producatoare de medicamente. Desi mai e loc pentru granzi, afacerile celor care au ales Romania prospera, iar exporturile cresc in fiecare an. BUSINESS Magazin a cautat sa afle cine sunt cei care fabrica medicamente in tara noastra si care e potentialul dezvoltarii unor astfel de afaceri in anii urmatori.

Oficialii Zentiva declara ca in ultimii ani s-au investit constant in unitatea de productie peste zece milioane de euro, iar pe viitor planul de investitii va fi mentinut la un nivel constant. In prezent, produsele Zentiva fabricate in Romania sunt comercializate doar pe piata autohtona si in volume foarte mici in Republica Moldova. Zentiva are in derulare transferul productiei unui numar important de produse destinate unor piete externe precum Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Portugalia.

"Romania are cateva puncte forte care ar putea incuraja investitiile in sfera productiei de medicamente: traditie in industria productiei farmaceutice, forta de munca pregatita si specializata in domeniu si potential de crestere a consumului intern", spune Dan Ivan, country head sanofi-aventis Romania si presedinte al Consiliului de Administratie Zentiva. De amintit, media consumului total de medicamente pe meleagurile autohtone (circa 100 euro/an per capita) este sub jumatatea mediei regionale (circa 250 euro/an per capita), consumul cetatenilor din Carpati fiind unul dintre cele mai reduse din Europa. Tocmai pe asta se bazeaza producatorii cand vorbesc de potentialul de crestere a pietei in volum, dar si in valoare. In plus, Romania se afla in grupul celor 17 piete emergente care, conform previziunilor IMS Health, vor creste vanzarile de medicamente cu 90 de miliarde de dolari in perioada 2009-2013, contribuind cu 48% la cresterea anuala globala a industriei farmaceutice in 2013.

Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca incurajarea investitiilor pe piata autohtona este puternic influentata de sistemul legislativ si economic, care in prezent reprezinta punctul slab al Romaniei. "Fara un mediu economic stabil si un cadru legislativ care sa stimuleze investitiile in productia locala de medicamente, Romania nu va putea deveni suficient de atractiva pentru investitori", spune Dan Ivan. Iar acest aspect ar trebui rezolvat, deoarece orice investitie presupune generarea de noi locuri de munca, atat pe verticala cat si pe orizontala, dar si de contributii la bugetul de stat prin intermediul taxelor si impozitelor generate.

Achizitia Zentiva de catre sanofi-aventis din martie 2009 a facut parte din planul strategic al grupului. Zentiva detine unitati de productie si in Slovacia, Cehia, Turcia, cu activitati de cercetare si dezvoltare active in Cehia si Turcia.

In Capitala opereaza si Actavis, unde in cadrul unitatii de productie isi desfasoara activitatea peste 150 de specialisti. Volumul productiei locale de medicamente oncologice in cadrul unitatii Sindan - Pharma, vorbim de circa doua milioane de unitati pe an. Doctoriile merg catre piata interna in proportie de 40%. In ce priveste topul produselor Actavis cel mai bine vandute pe pietele externe au fost Gemcitabina, Irinotecan si Fludarabina. Bogdan Oghina, directorul general al fabricii Sindan Pharma, considera ca tara noastra are un potential ridicat de atragere a investitiilor straine in zona productiei de medicamente. Tocmai de aceea, in primavara anului 2006, Sindan Pharma a fost achizitionata de grupul Actavis, impreuna cu divizia comerciala Sindan, devenind astfel parte a grupului aflat in topul celor mai mari producatori si distribuitori mondiali de medicamente generice. In provincie, capetele de afis sunt istoricul Antibiotice Iasi, Terapia Cluj-Napoca, dar si Sandoz si Gedeon-Richter in Targu-Mures si Europharm-GSK la Brasov.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/medicamente-made-in-romania-cine-sunt-marii-producatori-7909061
7909061
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.