Chiriaş sau proprietar - dilema tânărului român

Autor: Razvan Muresan Postat la 02 iunie 2013 12310 afişări

Scăderea la jumătate a preţului la locuinţe şi creditele bancare sprijinite de stat prin programul Prima Casă îi fac pe tot mai mulţi tineri din marile oraşe să se întrebe dacă este sau nu momentul potrivit pentru a-şi cumpăra apartamentul mult visat. De cealaltă parte, îndatorarea timp de 30 de ani şi riscul de a ajunge într-o zi fără serviciu şi poate fără casă mută atenţia înspre chirie, care costă mai puţin şi aduce riscuri mai mici. Cum e mai bine?

Chiriaş sau proprietar - dilema tânărului român

VERDICTUL CELOR CARE DAU BANII. „Când îţi faci un credit te gândeşti să calculezi care e rata lunară în comparaţie cu chiria şi în cât timp s-ar amortiza investiţia. În acest moment, suntem la un cost al creditului la care, dacă ai partea de avans (5% pentru Prima casă sau 25% pentru creditul standard), rata lunară este foarte apropiată de costul chiriei. Situaţia e clară că acei bani pe care i-aş da pe chirie merg în proprietatea mea„, spune Traian Stancu, COO al Kiwi Finance.  Valoarea medie a unui credit acordat de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe în Bucureşti este de circa 200.000 lei, în timp ce, la nivel naţional, valoare medie a unui credit pentru locuinţă este de peste 165.000 lei. La nivel naţional, în anul 2012, aproape 45% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 26% pentru cele cu 3 camere, iar 11% pentru garsoniere. 14% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei case, iar 4% pentru apartamente cu 4 sau mai multe camere. În Bucureşti s-au acordat cele mai multe credite pentru apartamentele cu două camere - 48%. „În 2012, aproximativ 10% din clienţi deţineau deja o proprietate la momentul accesării creditului pentru noua locuinţă. Se remarcă astfel, alături de profilul clientului aflat la prima achiziţie, un nou profil - acela al clientului care deţine o locuinţă şi doreşte îmbunătăţirea condiţiilor spaţiului locativ prin trecere la o locuinţă cu mai multe camere de exemplu sau la o casă„, a declarat Teodor Mincu, şeful biroului Intermediari din cadrul BCR.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achiziţia unei locuinţe, aceştia sunt majoritar bărbaţi (25-40 ani), căsătoriţi, cu studii superioare. Creditele ipotecare în monedă naţională sunt aproape similare din punct de vedere costuri cu creditele ipotecare în euro. BCR prezintă şi un exemplu de calcul pentru un credit în valoare totală de 180.000 lei, pe 30 de ani, valabil în luna mai pentru clienţii care încasează salariul la BCR pentru creditele noi solicitate ce reprezintă cel mult 65% din valoarea garanţiei.

„Există un indice în piaţă care prevede că investiţia este bună dacă locuinţa se amortizează în 15 ani din chiria brută. La un apartament cu două camere poziţionat într-un zonă decentă din Bucureşti, închiriat cu 330 de euro lunar, se recuperează 60.000 de euro după un deceniu şi jumătate„, spune şi Traian Stancu, COO al Kiwi Finance. Banca oferă şi un exemplu de calcul pentru un credit în valoare totală de 180.000 lei, pe 30 de ani. Astfel, la DAE de 6,54% dobândă variabilă: 6,28%/an (ROBOR 6 luni plus 1,3 %), rata lunară este de 1.112 lei; comisionul de analiză 990 lei; cost evaluare apartament: 300 lei; valoare totală plătibilă: 401.540 lei, cost total credit: 221.540 lei. „Ratele fluctuează foarte mult, iar oricât ne-am dori să fim ca cei din vest şi să preferăm chiria, dorinţa de a fi proprietar primează. Când o persoană intră în incapacitate de plată îi este foarte greu să piardă o proprietate„, spune Gabriel Voicu, director new-homes division în cadrul Coldwell Banker România, menţionând că, într-un scenariu nefericit, clientul pierde avansul şi cheltuielile de executare, însă primează factorul psihic de a rămâne fără casă.

În general cei care fac o achiziţie au tendinţa să cumpere puţin peste nevoia lor din acel moment, spun bancherii. „Prima proprietate a unui tânăr nu ar trebui să fie două camere, ci garsoniera. La noi se arde o etapă şi se trece direct la două, mai ales când se fac investiţii pe termen lung", mai spune Traian Stancu.

O ŢARĂ DE PROPRIETARI. „Dacă aş fi un tânăr de 25-35 de ani, cu venit de 2.000-3.000 de lei lunar, aş alege varianta chiriei. O rată de 40-50% din venit îţi afectează destul de mult nivelul de trai. Dacă salariul ar fi de peste 4.000 de lei, opţiunea mea personală ar fi achiziţia„, recomandă COO-ul Kiwi Finance. Peste 95% dintre români sunt proprietari, spre deosebire de Statele Unite unde procentul este sub 10%, sau Germania, unde procentul ajunge la 40%. După Răzvan Muntean, mentalitatea este cea care influenţează dorinţa de a avea propria locuinţă: „Este un model preluat de la părinţi, bunici, acela de a avea locul tău, sigur, în jurul căruia să te dezvolţi.„ Astfel, dorinţa de a sta în acelaşi loc, uneori toată viaţa, îi determină pe majoritatea românilor să îşi dorească să aibă o proprietate, în timp ce în alte ţări oamenii sunt dispuşi să se mute dintr-un oraş în altul pentru un salariu mai mare şi condiţii mai bune, chiar dacă stau cu chirie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/chirias-sau-proprietar-dilema-tanarului-roman-10918917
10918917
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.