Filozofia israelianului care a adus Pepsi in Romania

Postat la 01 decembrie 2009 77 afişări

Stie totul despre Frank Sinatra, ii plac ceasurile si isi petrece o buna parte din timp in avion, intre cele peste zece tari unde face afaceri. Nu are niciodata bani gheata in portofel si nu se indatoreaza. Eli Davidai este unul dintre cei mai discreti milionari din Romania, alaturi de nume precum Zoltan Teszari sau Puiu Popoviciu, oameni a caror principala filozofie de business pare sa fie evitarea luminii reflectoarelor.

"Indiferent de domeniu, daca vom avea zece oportunitati, le vom urma pe toate. Exista toate resursele necesare in acest sens", isi declara Davidai planurile, singura investitie complet taiata de pe lista fiind bursa. De-a lungul timpului, a fost sfatuit de nenumarate ori sa intre pe bursa, dar s-a multumit cu un randament mai mic, oferit pentru depozitele la banci, privind intre timp cum multi dintre oamenii de afaceri din jurul lui au pierdut enorm de pe urma investitiilor la bursa.

Pentru el, criza in sine pare sa fie o oportunitate. Pe de-o parte, pentru ca aceia care au fost prevazatori si "au facut cumparaturi vineri ca sa aiba de mancare sambata" au acum de castigat, Davidai considerand ca este unul dintre ei, iar pe de alta parte, negocierile pentru investitii sau exituri se fac pe un ton mult mai realist. Altfel spus, nu se mai intampla ca acum doi ani, cand conditiile si pretul erau stabilite pe baza unor previziuni superoptimiste. De altfel, Davidai observa ca instabilitatea economica este totodata un pretext pentru antreprenorii si managerii mai rezervati in deciziile de business, care se ascund acum in spatele crizei, justificand astfel si problemele din propria ograda.

"Situatia economica nu este chiar atat de rea pe cat pare. Este drept, exista o instabilitate politica, dar o data ce apele se vor linisti din acest punct de vedere, se vor rezolva si problemele economice", apreciaza israelianul, care ramane in continuare la parerea ca aceia care au lichiditati vor fi cei mai castigati. N-a fost intotdeauna atat de increzator si linistit cu privire la viitor. In urma cu un an, cand aparusera zvonuri legate de o posibila cadere a Citigroup, omul de afaceri a avut nopti intregi in care nu a putut dormi de griji - dar nu pentru ca ar fi avut banii depozitati acolo, ci pentru ca o asemenea lovitura ar fi generat o reactie in lant, care ar fi ajuns si la bancile unde isi tine disponibilitatile. "Mi-era teama ca se alege praful de tot ce construisem pana atunci".

Poate tocmai din motive de stabilitate financiara, Davidai nu are in plan pentru urmatorii doi ani exitul din vreuna din companii si nici vreo listare. In fond, cealalta componenta importanta din filozofia sa de afaceri este faptul ca nu este interesat sa fie investitor financiar, ci strategic, urmarind sa cumpere un pachet cel putin 50% din actiuni dintr-o companie si sa aiba, alaturi de un partener, puterea sa ia deciziile de management si sa dezvolte compania pe termen mai lung. Asta inseamna ca nu porneste la drum cu intentia de a vindeintr-un anumit interval de timp si cu un anumit randament. "Pe de alta parte, nici cand am vandut QAB nu am cautat cumparator. Oferta a fost de nerefuzat, iar istoria se poate repeta oricand", spune el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Eli Davidai,
Pepsi,
Burger King
/analize/filozofia-israelianului-care-a-adus-pepsi-in-romania-5138370
5138370
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.