Filozofia israelianului care a adus Pepsi in Romania

Postat la 01 decembrie 2009 77 afişări

Stie totul despre Frank Sinatra, ii plac ceasurile si isi petrece o buna parte din timp in avion, intre cele peste zece tari unde face afaceri. Nu are niciodata bani gheata in portofel si nu se indatoreaza. Eli Davidai este unul dintre cei mai discreti milionari din Romania, alaturi de nume precum Zoltan Teszari sau Puiu Popoviciu, oameni a caror principala filozofie de business pare sa fie evitarea luminii reflectoarelor.

Penuria de informatii de pana acum despre Eli Davidai nu schimba insa cu nimic dimensiunea si amploarea implicarii sale in mediul de afaceri romanesc. Valoarea totala a investitiilor de pana acum in Romania este de ordinul sutelor de milioane de euro, cu precadere in domeniile bunurilor de larg consum, IT, imobiliare si media. "As fi plasat destul de sus in topul celor mai bogati 300 de oameni de afaceri din Romania, daca s-ar cunoaste valoarea averii personale si daca as fi cetatean roman", sustine Davidai.

In business, israelianul se ghideaza dupa o singura filozofie: nu face investitii decat daca are lichiditati. Nici nu se indatoreaza, gradul de indatorare al companiilor din grupul sau fiind de numai 3%, un procent infim daca luam in calcul ca multe companii s-au imprumutat peste masura in aceasta perioada de criza, ajungand la un grad chiar si de 60%. "Cele cateva procente sunt aproape egale cu zero. Oricand putem plati acea datorie", spune omul de afaceri, argumentand prin faptul ca din cele 30 de companii in care este implicat, numai una va iesi anul acesta pe pierdere. In ce priveste compania de software pentru salarizare WizSalary, spre exemplu - pretextul acestei iesiri publice -, cresterea din acest an este apreciata la 19%, pana la o cifra de afaceri de un milion de euro, in contextul unei piete in scadere. "Iar situatia este aceeasi si in cazul Wizrom si se mentine la nivelul tuturor afacerilor. Anul acesta a fost pentru mine mult mai bun decat 2008, iar la anul ma astept la o crestere consolidata de 2-6%", mai spune Davidai.

O contributie importanta la linistea milionarului, atat la nivel personal, cat si in ce priveste afacerile, o are faptul ca sta "pe un munte de cash", bani obtinuti in cea mai mare parte din tranzactiile imobiliare de anul trecut, cand fondul de investitii in real estate unde era actionar a vandut, aproape de varful de crestere al pietei si cu un profit urias, cea mai mare parte a proprietatilor. "Piata este acum in moarte clinica si nu prea mai ai ce sa cumperi ca investitor", afirma Davidai. Lasa insa de inteles ca ar mai cumpara, daca ar avea oportunitati, mizand pe faptul ca piata isi va reveni, chiar daca nu la acelasi nivel.

Achizitii ar face mai degraba in domeniul IT, o piata care desi sufera in prezent, ar avea mult de castigat in urmatorii ani. Un alt domeniu atractiv, din punctul lui de vedere, ar fi cel al bunurilor de larg consum, mai ales ca a facut deja primul pas cand a adus Burger King pe piata, prin compania Atlantic Restaurant System pe care o controleaza. Pentru anul acesta, planul initial urmarea deschiderea a zece restaurante, in urma unei investitii de cinci milioane de euro, dar pana acum exista doar opt in Romania, dintre care sase deschise anul trecut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Eli Davidai,
Pepsi,
Burger King
/analize/filozofia-israelianului-care-a-adus-pepsi-in-romania-5138370
5138370
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.