De ce bate vantul peste proiecte de centrale eoliene de 2 mld. euro

Postat la 12 ianuarie 2010 99 afişări

2010 ar fi trebuit sa fie termenul pentru materializarea unor investitii de peste 2 miliarde de euro in energie eoliana. Pana acum, in Romania au fost instalate 50 de turbine. Restul stau inca pe hartie.

Proiectele mai mici instalate in Bulgaria au avantajul ca pot fi plasate oriunde fara a crea dificultati sistemului energetic. "Cel mai mare proiect eolian din Bulgaria are 16 MW, iar la noi cel mai mic are 80 MW", spune Piuk, care considera ca apetenta oamenilor de afaceri romani pentru proiecte foarte mari incetineste dezvoltarea acestui segment. Proiectele mari despre care se vorbeste in Romania fac autoritatile sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a aproba instalarea a cativa zeci sau sute de MW intr-un singur areal. Dobrogea a fost anul trecut cea mai vizata zona pentru achizitii si concesiuni de terenuri, zeci de investitori batand periodic satele din zona pentru a gasi terenuri cu vant bun. Preturile terenurilor au crescut exponential acolo, fiind in special vizate terenuri mari: o singura turbina are nevoie de un hectar de teren - fiind incluse aici atat spatiul efectiv de constructie a bazei turbinei, dar si drumurile de acces sau constructia statiei. Pana acum, au fost anuntate in Dobrogea proiecte de peste 1.500 MW, dar suprafata cumparata in scopul dezvoltarii de proiecte eoliene este mai mare, dupa cum estimeaza surse din piata.

Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica, spune ca proiectele eoliene anuntate pentru Dobrogea (care se adauga reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dar si proiectelor termo de la Braila si Galati) au dus la un proiect de suplimentare de capacitate a transportului de energie catre restul tarii. Reteaua electrica din Dobrogea comunica cu restul tarii printr-o linie de 400 KW, care va trebui dublata, dupa cum arata planurile Transelectrica. "Dobrogea e o regiune care va fi foarte congestionata, care va necesita capacitate dubla de transport fata de cea actuala", spune Baicusi, care analizeaza periodic noi solicitari pentru proiecte de energie eoliana. Pana acum, Transelectrica a primit solicitari pentru 22.000 MW, dar doar 3.600 au primit avize tehnice.

Dar Adrian Baicusi se gandeste si la o metoda de a selecta investitorii seriosi de ceilalti: "Am propus ANRE un proiect prin care sa se impuna o taxa de rezervare de putere, asa cum este in Germania: in cazul acesta sigur nu am mai avea solicitari de 22.000 MW, iar investitorii nu ar mai veni sa ceara aprobari decat daca vor avea bani sa si faca proiectul". De asemenea, directorul Transelectrica are in plan sa solicite potentialilor investitori in energie eoliana un acord de principiu cu un producator de energie conventionala. "Dupa ce se va ajunge la 3-4.000 MW instalati vor incepe problemele si va trebui ca fiecare investitor sa aiba un contract de backup - in caz ca nu bate vantul, sa se poata deschide un grup hidro sau pe gaz". Dar e prematur sa ne gandim la asta, admite Baicusi: "nca mai sunt doi-trei ani pana vor aparea problemele".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
eoliene,
planuri,
Ondrej Safar,
centrale,
CEZ
/analize/energie/de-ce-bate-vantul-peste-proiecte-de-centrale-eoliene-de-2-mld-euro-5308652
5308652
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.