De la 1 aprilie, sanatatea costa si mai mult. Si nu e pacaleala

Postat la 29 martie 2010 26 afişări

1 aprilie aduce noi schimbari in viata pacientilor: fara pacaleala, bolnavii vor trebui sa dea mai multi bani pe medicamente. Nici companiile farmaceutice nu scapa de vestile proaste: au parte de preturi minime europene, suprataxa pentru orice vanzare de medicamente, iar banii pentru decontarea retetelor ar putea veni abia dupa un an de zile.

Important este ca CNAS sa-si asume obligatia platii unor penalitati daca intarzie plata fata de termenul actual, adauga si Robert Popescu. "Procesul de refinantare privata ar putea fi stimulat de aceste penalitati pe care le-ar plati Casa, ca sa evitam punerea in pericol a intregului sistem de sanatate", spune directorul A&D Pharma. Potrivit Cegedim, nivelul actual estimat al datoriilor depaseste jumatate de miliard de euro.

O solutie ce se prefigureaza este cea a colectarii fondurilor prin noi taxe. Cea pe fast-food si coplata pentru serviciile medicale par a fi doar primele propuneri din setul pregatit de Guvern. Robert Popescu replica insa ca, daca se va aplica taxa pe fast-food, dupa principiul celei pe viciu, este foarte important sa existe garantia ca acesti bani ajung totusi la bugetul sanatatii: "Din informatiile pe care le avem si din discutiile cu autoritatile, banii colectati din taxa pe viciu nu s-au intors niciodata in buget".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/de-la-1-aprilie-sanatatea-costa-si-mai-mult-si-nu-e-pacaleala-5779780
5779780
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.