De la 1 aprilie, sanatatea costa si mai mult. Si nu e pacaleala

Postat la 29 martie 2010 26 afişări

1 aprilie aduce noi schimbari in viata pacientilor: fara pacaleala, bolnavii vor trebui sa dea mai multi bani pe medicamente. Nici companiile farmaceutice nu scapa de vestile proaste: au parte de preturi minime europene, suprataxa pentru orice vanzare de medicamente, iar banii pentru decontarea retetelor ar putea veni abia dupa un an de zile.

Salvarea ar putea veni tot din partea statului, care ar putea finanta suplimentar sistemul prin intermediul unei rectificari bugetare, probabil in a doua parte a anului. In lipsa acesteia, mai ales ca veniturile colectate la buget in primele doua luni ale anului sunt sub asteptari, exista posibilitatea ca datoriile din a doua jumatate a anului sa fie rostogolite pentru anul urmator. Situatia nu ar fi noua, intrucat asa s-a intamplat si la jumatatea anului trecut. Efectul ar fi o dublare a termenelor de plata, de la 180 de zile la 360, ceea ce, din perspectiva companiilor din piata, "ar fi un efect foarte, foarte, foarte dificil de controlat", conform lui Popescu. "}inem minte ca anul trecut, atunci cand s-au extins termenele de plata - si acest lucru s-a intamplat retroactiv - farmaciile s-au confruntat cu mari probleme, pentru ca timp de trei luni de zile nu au primit niciun ban de la Casa", remarca reprezentantul A&D Pharma, specificand ca o farmacie din Romania isi ia 80-90% din vanzari din acest tip de medicamente, deci banii respectivi ii sustin existenta.

La momentul respectiv, neexistand lichiditati, au aparut presiuni pe sectoarele de distributie si pe producatori, insa problema cea mai mare a fost ca farmaciile au avut probleme cu cheltuielile curente, nu doar cu cele pentru furnizori, iar unele dintre ele au ajuns in faliment. "Daca ne vom confrunta cu inca o extindere a termenelor de plata in acelasi mod abrupt si retroactiv cum s-a intamplat in septembrie 2009, eu estimez probleme semnificative in piata", spune directorul A&D Pharma, admitand ca farmaciile nu mai au cum sa supravietuiasca inca sase luni fara bani de la Casa. "Daca autoritatile in domeniu se gandesc cumva la aceasta posibilitate - si exista informatii neoficiale ca masura extinderii termenelor este serios analizata -, am un singur mesaj: trebuie sa discutam cat mai curand cu autoritatile si cu bancile pentru a asigura refinantarea din surse private a acestor datorii pe care statul nu le mai poate plati in sase luni de zile."

Petru Craciun, directorul general al Cegedim, companie de studii si analize de piata specializate privind industria de ingri-jire a sanatatii, observa ca neintroducerea unor penalitati daca sistemul public nu respecta termenele de plata asumate prin contract este principalul mijloc prin care acest tip de conduita este practic incurajat sa se perpetueze. "Lipsa acestora impiedica sectorul privat sa finanteze la un cost normal sistemul public care, din motive mai mult sau mai putin intemeiate, nu reuseste sa-si achite obligatiile financiare la timp. Pentru cei ce doresc finantare la cost zero, cred ca interlocutorii cei mai potriviti sunt cei din sectorul bancar, nu din cel de sanatate", sustine Craciun, observand ca termenele de plata, diferite intre tratamentele sustinute de programele nationale si tratamentele curente, sunt in realitate un efect secundar al incapacitatii de a asigura finantarea tratamentelor obisnuite.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/de-la-1-aprilie-sanatatea-costa-si-mai-mult-si-nu-e-pacaleala-5779780
5779780
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.