Vocabular de om de lume

Postat la 19 februarie 2013 265 afişări

Ca organizatori de evenimente gourmet şi nu numai, luăm contact cu oameni din domenii variate şi cu diferite niveluri de educaţie culinară. Învăţăm multe de la fiecare din ei şi sperăm că şi ei pleacă de la noi cu mai mult decât un stomac plin. Sperăm să capete respect şi curiozitate faţă de aspectul cultural asociat acesteia.

EL BULLI & FERRAN ADRIÀ Unul din cele mai bune restaurante din lume, respectiv unul din cei mai cunoscuţi bucătări şi proprietarul lui - 3 stele Michelin. Având o listă de aşteptare de peste doi ani, restaurantul a fost ales cel mai bun restaurant din lume pentru cinci ani consecutivi şi închis definitiv acum doi ani. Se va redeschide sub forma unui centru creativ în 2014. Chiar în cadrul unui curs de la Harvard există un studiu de caz despre Adrià.

El Bulli era deschis doar şase luni pe an, din iunie până în decembrie, restul anului fiind închis pentru munca de cercetare - bucătăria sa are ca specific deconstructivismul, Adrià refuzând termenul molecular. El spunea că "ia un preparat familiar şi îi transformă ingredientele, astfel încât i se modifică textura, forma şi / sau temperatura. Deconstruit, acest preparat îşi păstrează esenţa, dar înfăţişarea sa va fi radical diferită de cea a originalului".

FUSION - poate unul dintre termenii cel mai des întâlniţi în ultima vreme şi din păcate cel mai prost înţeles de către bucătari. Curentul fusion presupune ruperea de modul clasic de preparare a unor ingrediente sau reţete şi interpretarea lor prin filtre cultural-culinare exotice. Alăturarea unor bucătării şi stiluri diferite de a găti a devenit accesibilă odată cu ieftinirea transportului, ceea ce a mărit expunerea la culturi diferite şi "contaminarea" stilurilor de gătit. Deşi nu există reguli, fusion cere împerecheri inteligente bazate pe înţelegerea culturii de provenienţă, de unde şi gradul de dificultate.

GANACHE - pronunţie corectă ganash, fiind cuvânt francez; întâlnit în România incorect chiar şi printre cofetari-patiseri ca "ganaj". Amestec de ciocolată şi smântână, la care se adaugă opţional arome, folosit ca sos şi cremă pentru prăjituri sau umplutură pentru praline.

HORS D'OEUVRE - aperitiv, numit şi antipasto, meze sau zacuski în funcţie de ţara de origine.

HAUTE CUISINE - bucătărie franceză caracterizată de un număr mare de preparate, metode meticuloase şi prezentare impresionantă, cu preţuri pe măsură. A fost simplificată în timp de La Varenne, Antonin Carême şi mai ales de către Georges Auguste Escoffier la începutul secolului XX.

MATUSALEM - sticle de vin cu o capacitate de 6 litri.

MENU À LA CARTE versus TABLE D'HOTE numit şi PRIX FIXE sau SET MENU. Primul înseamnă lista de preparate cu preţ individual din care poate alege clientul; al doilea presupune un meniu deja stabilit - un număr de preparate servite într-o ordine prestabilită şi fără alte opţiuni. Termenul "table d'hote" vine din limba franceză şi denumeşte ceea ce serveşte gazda acasă musafirilor.

MOLECULAR - Ferran Adrià spune: "Clientul ideal nu vine la El Bulli ca să mănânce, ci pentru experienţă". Bucătaria moleculară se joacă cu structura ingredientelor şi cu ajutorul azotului şi al unor gelifianţi naturali precum agar agar sau algin obţine forme noi la fonduri vechi. Într-un atelier molecular organizat în ianuarie pentru un team building corporatist meniul - compus chiar de un fost angajat al El Bulli - a avut caprese cu spaghetti din rucola şi caviar de aceto balsamico, osso bucco cu perle de vin licoros şi tiramisu molecular. Aţi încerca?

NOUVELLE CUISINE este o abordare modernă în bucătăria franceză şi pune accent pe modul de prezentare a unor mâncăruri proaspete şi uşoare, cu gust clar. Ea s-a dezvoltat în anii 1960-1970 ca răspuns la haute cuisine, considerabil mai grea. Principiile sale sunt ingrediente cât mai proaspete, meniuri scurte, tehnici simple de gătit şi lipsa sosurilor clasice pe bază de făină şi unt.

MAGNUM - sticlă cu o capacitate de 1,5 litri.

SSERVICE À LA RUSSE - mod de servire a mesei care presupune aducerea felurilor de mâncare la masă pe rând, într-o ordine bine stabilită. Se opune serviciului à la française, care

în-seam-nă aducerea simultană a tuturor preparatelor. Se spune că serviciul rus a fost adus în Franţa de ambasadorul Rusiei Alexandru Kurakin la începutul secolului 19, adoptat ulterior de întreaga Europă, cu unele modificări.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cuvinete,
meniuri,
restaurante,
lux
/analize/comert/vocabular-de-om-de-lume-10572391
10572391
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.