Un miliard de euro din tigari s-a facut scrum

Postat la 15 martie 2010 137 afişări

Piata neagra a tigarilor a inregistrat in cateva luni un avans de peste 50%, astfel incat acum, la fiecare trei pachete cumparate, banii de pe unul intra direct in buzunarul contrabandistilor. Ce e de facut?

Desi nivelul atins de piata neagra in Romania este mai mare decat in alte tari europene, alti membri ai UE se confrunta cu aceeasi problema. "Exista o crestere a traficului de tigari catre UE? Din pacate, da, pentru ca profiturile sunt enorme", declara recent Austin Rowan, directorul departamentului de combatere a acestui trafic din cadrul Oficiului European de Combatere a Fraudei (OLAF), cu sediul la Bruxelles. Daca un pachet costa mai mult de opt euro in Irlanda si peste cinci euro in Franta, el nu valoreaza mai mult de 0,30 euro in Ucraina. Intre 2005 si 2008, numarul tigarilor de contrabanda confiscate anual

in UE a crescut de la 4,4 miliarde la 5,2 miliarde. Acestea nu reprezinta insa decat 10% dintr-un trafic care prejudiciaza bugetul statelor membre cu o suma estimata de OLAF la noua miliarde de euro pe an.

Simple zone de tranzit catre Europa Occidentala in urma cu cativa ani, Polonia si Romania au devenit si ele "tari de destinatie", din cauza ca odata cu cresterea pretului (pe fondul majorarii accizelor), cele doua piete au devenit mai atractive pentru traficanti. Modalitatile in care ei reusesc sa introduca ilegal tigarile in tara sunt variate si inventive - de la camioane cu pizza si hamburgeri pana la cisterne, transporturi de grau sau in jantele rotilor. Daca avem in vedere cei 2.000 km de frontiera cu tari din afara Uniunii Europene, dar si apetenta contrabandistilor pentru astfel de afaceri, viitorul se anunta aglomerat pentru politia de frontiera si vamesi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/un-miliard-de-euro-din-tigari-s-a-facut-scrum-5740875
5740875
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.