Un miliard de euro din tigari s-a facut scrum

Postat la 15 martie 2010 137 afişări

Piata neagra a tigarilor a inregistrat in cateva luni un avans de peste 50%, astfel incat acum, la fiecare trei pachete cumparate, banii de pe unul intra direct in buzunarul contrabandistilor. Ce e de facut?

In Republica Moldova, pretul tigarilor este de peste trei ori mai mic. In timp ce in Romania un pachet din categoria de pret cea mai vanduta (MPPC - most popular price category), care cuprinde marci ca Kent, Marlboro si Camel, costa 9,9 lei, echivalentul de peste Prut costa doar 2,9 lei. Iar in timp ce cea mai ieftina tigara (Carpati) costa 8,3 lei in Romania, in Republica Moldova pretul este de doar un leu. Discrepantele majore se datoreaza faptului ca tara noastra se aliniaza la politicile europene, in timp ce tarile vecine - ca Serbia, Ucraina sau Republica Moldova - nu se supun acelorasi cerinte. Traficul de frontiera a castigat tot mai mult teren, iar un exemplu il da Doru Fronea, directorul general adjunct al Autoritatii Nationale a Vamilor. Vreme de cate o saptamana, unele puncte de trecere a frontierei au fost supravegheate; in acest interval de timp, vanzarile din duty-free au scazut cu 85%. Semnalate de ani buni ca un debuseu al pietei negre de catre reprezentantii industriilor, duty-free-urile erau responsabile pentru o treime din traficul cu tigarete. Erau, pentru ca printr-un ordin al Ministerul Finantelor intrat in vigoare in luna februarie a acestui an, a fost interzisa vanzarea de alcool si tutun in regim duty-free.

De la sfarsitul acestei luni, pe rafturile celor 50 de magazine autorizate pentru comertul de tip duty-free (dintre care 45 sunt plasate in 12 puncte de frontiera) nu mai pot fi expuse nici bauturile alcoolice si nici tigaretele. Cum prin acest tip de magazine se realizau o treime din vanzarile ilicite, la o prima privire s-ar putea spune ca 10% din piata totala va migra din zona neagra catre cea legala. "Nu este niciun fel de garantie insa si sunt destul de pesimist in privinta estimarilor", comenteaza Adrian Popa.

Suprimarea acestui canal poate indrepta atentia traficantilor de tigarete catre alte surse si metode. In prezent, autoritatile reusesc sa captureze mai putin de 1% din cantitatea de tigari vindute ilicit, dar Fronea a tinut sa precizeze ca acest subiect este "prioritatea zero a autoritatilor". O dovada e chiar interzicerea comertului cu tutun in duty-free-uri si investitiile in intarirea securitatii la frontiera. Directorul general adjunct al Autoritatii Nationale a Vamilor a dat ca exemplu achizitia a trei echipaje canine pentru depistarea traficului cu tigari, "care sunt mult mai eficiente decat alte metode traditionale". Cu toate acestea, investitiile realizate pana acum au ramas in urma ritmului in care se dezvolta criminalitatea in domeniu, stimulata pe de o parte de castiguri mari, imediate, iar pe de alta parte de un cadru legislativ mai putin sever (pedepsele pentru trafic cu tigarete sunt de la doi la sapte ani) fata de alte tipuri de infractiuni. Totusi, pedepsele au fost inasprite deja fata de 2009, iar acum autoritatile pot confisca nu numai marfurile de contrabanda, ci si mijloacele de transport folosite in acest scop.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/un-miliard-de-euro-din-tigari-s-a-facut-scrum-5740875
5740875
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.