Isi revine piata de electroretail?

Postat la 17 mai 2010 34 afişări

In cosul de cumparaturi al consumatorilor si-au gasit tot mai greu locul in ultimul an produsele electronice si electrocasnice. Piata a intrat in cadere libera si nici 2010 nu se anunta un an prea bun pentru retaileri. Exista insa si exceptii.

Dar chiar si in aceste conditii, Domo ar putea devansa anul acesta Altex - daca Dan Ostahie estimeaza afaceri de 180 de milioane de euro, Lorand Szarvadi mizeaza pe o crestere de 20%, pana la 204 milioane de euro, dupa ce in primele trei luni afacerile au urcat cu 12%. "Pentru a ne incadra in grafic, trebuie sa acceleram ritmul", spune insa executivul Domo, singurul din piata care poate vorbi de crestere anuala mai mare de 10%. Altex, spre exemplu, a inregistrat un plus in luna martie de aproximativ 3% fata de aceeasi perioada din 2009, potrivit lui Ostahie, in timp ce Flamingo raporteaza cresteri doar de la luna la luna, aflandu-se sub pragul din 2009.

La nivelul pietei, primul trimestru a fost incheiat tot pe minus, vanzarile de bunuri de larg consum din primele trei luni fiind de 271 de milioane de euro, cu 25% sub nivelul de anul trecut, conform unui studiu publicat saptamana trecuta de compania de cercetare de piata GfK Romania. Singura zona de crestere a fost in zona echipamentelor foto, cu 2,5% fata de anul precedent, pana la 7 milioane de euro. Electrocasnicele mari au pierdut 13,1%, pana la 58 de milioane de euro, echipamentele de birou au scazut cu peste 27%, iar echipamentele telecom au avut vanzari cu aproape 35% mai mici (42 de milioane de euro). Cel mai mult au avut de suferit produsele IT, o zona care de altfel reprezinta si cea mai consistenta componenta din vanzari (80 de milioane de euro), cu un minus de vanzari de 38,2%, conform datelor GfK.

"Multi cred ca anul trecut a fost atins pragul de jos, dar nu e asa. De-abia anul acesta vedem fundul sacului", crede Adrian Olteanu. Cat despre redresare, companiile spera sa poata vorbi abia de anul viitor, urmand ca in 2012 piata sa revina la nivelul de acum patru ani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
IT&C,
Altex,
Domo,
Flanco,
vanzari
/analize/comert/isi-revine-piata-de-electroretail-6126389
6126389
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.