Isi revine piata de electroretail?

Postat la 17 mai 2010 34 afişări

In cosul de cumparaturi al consumatorilor si-au gasit tot mai greu locul in ultimul an produsele electronice si electrocasnice. Piata a intrat in cadere libera si nici 2010 nu se anunta un an prea bun pentru retaileri. Exista insa si exceptii.

"In total, datoriile companiei se ridica la 60 de milioane de euro, din care mai mult de jumatate catre banci. In jur de 15 milioane de euro sunt in prezent obligatii asumate catre banci, garantate cu stocurile actuale", spune Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, administratorul judiciar al Flanco.

Jumatatea plina a paharului pentru Flanco ar fi faptul ca a putut astfel sa reorganizeze si sa optimizeze intreaga afacere. Din 1.400 de angajati, cati erau la inceputul anului trecut, compania mai are doar aproximativ 500, din care 439 sunt cei din magazine. Reteaua a fost si ea redesenata, ajungand astazi la 70 de magazine, din care doar cateva mai sunt sub brandul Flamingo, si o suprafata de retail de 31.000 de metri patrati, plus spatiile de depozitare de putin peste 10.000 de metri patrati, in conditiile in care anul trecut reteaua depasea 43.000 de metri patrati.

"Intre 2006 si 2008 a fost inlocuita mai mult de 60% din retea, in urma unei investitii totale de 20 de milioane de euro, din care 12 milioane pentru stocuri", spune Olteanu. Doar 10% din suma a provenit din finantari ce s-au adaugat datoriilor deja existente ale companiei, restul investitiei avand drept sursa fluxurile operationale si rezervele interne de numerar. Iar chiriile s-au diminuat si ele, de la o medie de peste 17 euro pe metru patrat la inceputul anului trecut la 10 euro pe metru patrat in luna martie a acestui an. In total, cheltuielile lunare ale companiei s-au diminuat de aproape trei ori, pana la putin sub un milion de euro.

Primele semne bune au inceput deja sa apara. Fata de inceputul anului, Flanco a inregistrat o crestere de aproape 35% a vanzarilor, numarul magazinelor profitabile s-a dublat pana la 44 si ar putea ajunge la 90% din retea la sfarsitul anului, iar in planuri se prefigureaza extinderea retelei cu 10 magazine, care ar trebui sa sporeasca suprafata de retail cu 5.000 de metri patrati. "Ar trebui sa iesim din insolventa in luna septembrie", apreciaza Adrian Olteanu. Cireasa de pe tort este atragerea unei infuzii de capital din partea unuia dintre cei cinci investitori cu care compania se afla in prezent in discutii, ceea ce ar dilua participatiile oamenilor de afaceri Dragos Cinca, Dan Adamescu sau Ion Alexandru Tiriac. Ar fi singura solutie de evitare a altor potentiale probleme si de a rambursa datoriile acumulate. In varianta falimentului, valoarea de lichidare ar fi de 4 milioane de euro, plus inca trei din creantele de recuperat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
IT&C,
Altex,
Domo,
Flanco,
vanzari
/analize/comert/isi-revine-piata-de-electroretail-6126389
6126389
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.