Cum ne schimba viata majorarea TVA

Postat la 05 iulie 2010 28 afişări

Cresterea TVA cu cinci procente se va traduce in preturi mai mari. Aceasta se adauga unei puteri de cumparare in scadere si deprecierii leului in raport cu euro, asa incat efectul imediat va fi o reducere a vanzarilor, mai cu seama in valoare.

Momentul majorarii TVA este propice pentru firmele care doresc sa castige in plus ridicand marja de profit. In ziua de 30 iunie, unii comercianti online au modificat preturile la produse chiar si cu 15% in plus fata de ce afisau cu cateva ore mai devreme. Strategia nu poate fi insa castigatoare pe termen lung, pentru ca mai mult ca niciodata clientii vor fi tot mai atenti la cat costa ceea ce cumpara.

Sase din zece cumparatori erau la curent cu schimbarile de pret si cunosteau bine preturile produselor alimentare, la sfarsitul anului trecut, arata studiul Shopper Trends realizat de compania de cercetare Nielsen. Or, in contextul actual, atentia fata de preturi nu poate decat sa se accentueze. Din acest motiv, eMAG, cel mai mare magazin online din Romania, a lansat facilitatea de recuperare a celor cinci procente din pretul produselor cumparate. "Am analizat toate optiunile pentru a depasi acest prag psihologic si economic", declara Radu Apostolescu, director de marketing al eMAG.

Din acest motiv, retelele de magazine - ca Metro, Carrefour, Real sau Billa - au anuntat ca vor mentine preturile neschimbate cel putin la produsele aflate in promotie. Desi nu au dorit sa comenteze pe marginea cresterii TVA, oficialii Carrefour, cea mai mare retea de hipermarketuri in functie de vanzari, au declarat ca vor mentine preturile "la acelasi nivel la toate produsele din catalogul aniversar din perioada 30 iunie - 12 iulie, in toate hipermarketurile retelei". Lantul Real, la randul sau, a anuntat aceeasi masura pentru produsele care apar in catalogul valabil in perioada 1-14 iulie, iar majorarea TVA pentru aceasta perioada "va fi suportata integral de catre companie".

Reteaua de supermarketuri Billa a ridicat insa si mai mult miza cand a anuntat ca nu va opera nicio modificare de pret si a inceput programul "Billa Romania ingheata TVA - Preturi neschimbate la peste 1200 de articole". Decizia intervine in conditiile in care, spun reprezentantii companiei, producatorii din industria alimentara anunta ca nu pot suporta cresterea cu cinci procente a TVA si ca povara ei va reveni doar clientilor. "Suntem constienti ca majorarea TVA se va resimti in puterea de cumparare", declara Sabin Fane, director de marketing al Billa Romania.

Desi comerciantii nu au dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect, ei au facut front comun, prin nota de atitudine a Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), declarand ca efectele acestei masuri vor lovi dramatic economia, atat la nivelul consumatorilor, cat si al agentilor economici. In opinia AMRCR, cresterea TVA este o masura care induce cresterea evaziunii fiscale, mai ales pe piata agroalimentara. Si ea intervine dupa ce nenumarati producatori au fost nevoiti sa puna lacat afacerilor pentru ca nu au mai putut tine pasul cu importurile netaxate, fie ca a fost vorba despre zahar, carne, legume, fructe. Asa incat, fara actiuni eficiente de combatere a evaziunii fiscale, toate incercarile de a carpi bugetul de stat vor fi in van, ba mai mult, se vor intoarce impotriva contribuabililor bun-platnici, in timp ce retelele organizate ale evazionistilor de anvergura vor continua sa functioneze fara emotii, conchide nota de atitudine a AMRCR.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
TVA,
crestere,
produse,
scumpiri
/analize/comert/cum-ne-schimba-viata-majorarea-tva-6480156
6480156
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.