Cum ne schimba viata majorarea TVA

Postat la 05 iulie 2010 28 afişări

Cresterea TVA cu cinci procente se va traduce in preturi mai mari. Aceasta se adauga unei puteri de cumparare in scadere si deprecierii leului in raport cu euro, asa incat efectul imediat va fi o reducere a vanzarilor, mai cu seama in valoare.

Daca in cazul produselor alimentare de baza sau al electronicelor, scumpirile nu se vor ridica peste pragul celor cinci procente, situatia este complet diferita in cazul produselor accizate - cum sunt carburantii, produsele din tutun si alcoolul. In cazul tigarilor, spre exemplu, cresterea se plaseaza in jurul a 10% din pretul afisat la raft. "Marcile noastre se scumpesc de la 1 iulie cu circa un leu pe pachet", declara Gilda Lazar, director corporate affairs la Japan Tobacco International, unul dintre cei mai mari producatori de tigari de pe piata. In urma cu trei saptamani, producatorii din industria tutunului anuntasera ca de la 1 iulie, pachetele vor fi mai scumpe cu 40 de bani, dar recentele modificari legislative i-au determinat sa reconsidere decizia.

Motivul pentru care cresterea de pret in cazul tigarilor este aproape dubla fata de cele cinci procente in plus la TVA este faptul ca "in cazul tutunului, cresterea TVA are efect de multiplicare", explica Lazar. Astfel, taxa pe valoarea adaugata intra in baza de calcul a accizei, care se calculeaza pe pretul maxim de vanzare cu amanuntul, care la randul lui include si TVA. Prin urmare, creste fortat si acciza. "In medie, 80% din pretul de raft al tigaretelor se incaseaza la bugetul de stat, sub forma de acciza si TVA", spune Andrei Vasilescu, director corporate affairs la Philip Morris pentru Romania si Bulgaria.

Anul trecut, din cauza cresterilor de acciza, preturile au crescut cu circa 50% in doar noua luni, ceea ce a dus la explozia contrabandei (de la o medie de 22% in 2009, la 36,2% in ianuarie 2010), concomitent cu scaderea vanzarilor legale. Dupa estimarile companiilor din industria tutunului, pierderile la bugetul de stat de pe urma contrabandei se apropie de un miliard de euro. Daca acest fenomen ar fi stopat, sumele colectate la buget ar fi suficiente pentru a acoperi toate economiile estimate in urma masurilor de austeritate luate de Guvern.

Si in cazul alcoolului, scumpirile vor fi mai mari de 5%, chiar daca motivele sunt diferite decat in cazul tigarilor. "Cresterea de pret la raft va fi mai mare, deoarece producatorii vor dori sa compenseze scaderea vanzarilor din perioada care urmeaza", declara directorul general al Prodvinalco, companie care a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri fara acciza de aproape 50 de milioane de lei (13,5 milioane de euro).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
TVA,
crestere,
produse,
scumpiri
/analize/comert/cum-ne-schimba-viata-majorarea-tva-6480156
6480156
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.