Castigatorii crizei

Postat la 07 iunie 2010 35 afişări

Portofelele tot mai subtiri au schimbat radical comportamentul de consum, dupa ce ani in sir oamenii s-au obisnuit sa se orienteze spre produse mai scumpe. Exista insa marci care au castigat teren, chiar daca pietele pe care sunt prezente au pierdut in valoare si in volum.

In ce priveste modul de comunicare a mesajelor, McKenzie spune ca mediul digital a castigat mult teren in ultimul timp, pentru ca astfel producatorul poate intra in contact direct cu consumatorul. "Cand am venit, in urma cu circa un an, ne gandeam la mediul digital cam 2% din timp", spune McKenzie. Acum, departamentul de marketing dedica 20% din timpul de lucru ideilor pentru acest mediu, iar pentru unele marci, bugetele dedicate digitalului sunt chiar mai mari decat pentru mediile traditionale. Un mare avantaj al acestui tip de mesaj este ca bugetele pot fi mult mai mici decat in comunicarea traditionala (ca reclama TV) si, in plus, in fiecare zi pot fi analizate rezultatele. Daca ceva nu merge bine, poate fi corectat rapid, "in timp ce in reclama traditionala nu poti face acelasi lucru; poti corecta, dar mai tarziu si mai greu. Si mai costisitor", considera reprezentantul Ursus.

Desi bugetele de marketing sunt similare celor din anii anteriori, cheltuielile sunt diferite. Unul dintre motive este ca reclamele TV, care raman de mare impact, sunt mai ieftine decat in anii trecuti. Un alt motiv este ca McKenzie prefera mixul de marketing, si nu publicitatea pur si simplu, "desi cele doua concepte erau considerate sinonime in Romania". Spre exemplu, cel mai bun mijloc de comunicare este ambalajul produsului, motiv pentru care compania a schimbat recent ambalajele pentru Timisoreana si Ursus. Cel mai bun exemplu pentru o comunicare excelenta prin intermediul produsului este Apple: "N-am vazut in Romania nicio reclama pentru aceasta marca, insa putina lume nu stie despre ce este vorba".

Atunci cand cheltuieste din bugetul de marketing, pentru McKenzie cuvantul de ordine este capacitatea de propagare a mesajului: daca ideea nu functioneaza si consumatorul nu povesteste mai departe despre ea, beneficiile sunt mici, iar bugetul a fost irosit. El se asteapta ca si anul acesta Ursus si Timisoreana sa aiba o crestere la fel ca in 2009, iar in privinta pietei ca ansamblu se asteapta la o usoara scadere - cu o singura cifra - fata de vanzarile anului trecut. Totusi, este un scenariu pe care nu poate paria nimeni: "cine spune ca stie ce se va intampla cu piata berii si are dreptate in cele din urma e un geniu".

Planurile pe termen mediu si lung cu care se lucra pana in urma cu circa doi ani nu mai sunt decat o amintire: la ordinea zilei sunt scenariile, multiple planuri de actiune pe termen scurt, dupa cum spun deopotriva voci din comert si din randul producatorilor. Principalul pericol pentru toti este, in opinia lui Stefan Liute, frica: de schimbare, de apocalipsa, de esec - "cea paralizanta sau care duce la gesturi irationale, sau cea care serveste drept scuza pentru rautati, cruzimi si meschinarii". E valabil atat pentru marcile de produse sau servicii, cat si pentru companiile ca atare si in raport cu angajatii lor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/castigatorii-crizei-6274596
6274596
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.