Castigatorii crizei

Postat la 07 iunie 2010 35 afişări

Portofelele tot mai subtiri au schimbat radical comportamentul de consum, dupa ce ani in sir oamenii s-au obisnuit sa se orienteze spre produse mai scumpe. Exista insa marci care au castigat teren, chiar daca pietele pe care sunt prezente au pierdut in valoare si in volum.

Marketingul se schimba si el pe vreme de criza. In conditiile in care piata berii a scazut in volum cu aproape un sfert, "toate marcile din portofoliul Ursus si-au crescut anul trecut cota de piata", spune Grant McKenzie. Evolutia se datoreaza, crede vicepresedintele de marketing al Ursus, faptului ca "am avut unele dintre cele mai bune idei din industrie". Reteta se bazeaza in principal pe faptul ca "am creat povesti si consumatorii au raspuns la asta". Acum nu mai functioneaza marketingul de moda veche, care spune "sunt o super-marca, merit sa ma alegi", ci accentul cade pe apropierea consumatorului de o marca sau alta, astfel incat povestea pe care o spune produsul sa merite atentie si sa poata circula mai departe. Asa ar fi crescut vanzarile Azuga de aproape patru ori fata de momentul achizitiei: "Ambitia noastra este sa fim buni povestitori", sustine McKenzie.

Totusi, nu exista nicio garantie ca orice marca performanta acum isi va mentine si pe viitor pozitia. Stefan Liute spune ca pe termen scurt, cele mai mari sanse de succes le au marcile care reusesc sa ramana viabile economic intr-un peisaj financiar si psihologic puternic schimbat, si nu in bine. Cu alte cuvinte, cele care pot face profit adaptandu-se la o perceptie noua si profund schimbata asupra preturilor. "Pe termen lung, castigatoare vor fi marcile care reusesc sa combine agilitatea cu consecventa", crede Liute. Dupa el, nu palierul de pret conteaza - indiferent ca este vorba de economic, mediu sau premium - ci calitatea managementului de brand si a managementului afacerii. Nici originea brandurilor - fie romanesti sau internationale - nu joaca un rol prea important, dar ea se coreleaza cu "o cultura de afaceri mai solida, mai asezata, iar aceasta este un factor de succes, indiferent de perspectiva (scurta sau lunga)". Astfel, scoala facuta de marci prin alte tari, vreme de multi ani, ajunge sa conteze.

Si Grant McKenzie e de parere ca nu exista nicio diferenta de comportament de consum intre marcile nationale si cele straine. Insa "dezavantajul marcilor internationale este ca au preturi prea mari pentru aceasta perioada", cand pentru consumator conteaza foarte mult cati bani scoate din buzunar. Acelasi motiv - cumpatarea consumatorilor - a dus si la schimbarea radicala a stilului de comunicare a mesajelor, pentru ca acum oamenii cauta mai mult ceea ce se numeste "value for money" (valoare corecta pentru banii cheltuiti). "Asta nu inseamna ieftin, ci un produs care intruneste calitatea dorita la pretul pe care un cumparator este dispus sa-l plateasca", adauga vicepresedintele de marketing al Ursus.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/castigatorii-crizei-6274596
6274596
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.