Cine sunt medicii care primesc milioane de euro de la companiile farmaceutice

Autor: Razvan Muresan Postat la 25 iunie 2013 4132 afişări

O relaţie apropiată cu vârfurile medicinei româneşti, profesori greu de găsit şi percepuţi drept lideri de opinie de către colegii lor, este obligatorie pentru succesul financiar al fiecărui medicament. Ei controlează sute de milioane de euro din piaţa farma românească prin faptul că se află în fruntea asociaţiilor diverselor specialităţi medicale, iar direcţiile terapeutice pe care le recomandă sunt preluate imediat de halatele albe. Companiile evită să vorbească despre relaţia cu doctorii şi dezvoltă sisteme de control pentru a păstra discreţia asupra subiectului. Între timp, milioane de euro merg spre medici în fiecare an.

APTUL CĂ OAMENII DE VÂNZĂRI TREBUIE SĂ-ŞI ÎNDEPLINEASCĂ TARGETUL ÎI FACE SĂ FIE ULTRA-AGRESIVI CÂND PROMOVEAZĂ MEDICAMENTUL ŞI SĂ NU VORBEASCĂ DE EFECTE SECUNDARE. Nu este etic să spui jumătate de adevăr pentru că asta poate însemna minciună. Această metodă de plată este în defavoarea pacientului„, spune prof. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor. Instituţia a dat o recomantare medicilor să nu mai primească reprezentanţii medicali în perioada orelor de program, tocmai pentru a evita ca angajaţii companiilor să ocupe timpul alocat pacienţilor. Companiile ezită să comenteze pe acest subiect acuzând lipsa de timp, dat fiind că în această perioadă urmăresc includerea propriilor medicamente pe listele de medicamente gratuite şi compensate, pe care ministrul Eugen Nicolăescu vrea să le actualizeze după cinci ani. Fireşte, şi aici rolul profesorilor este unul decisiv.

Ioana Cacovean, preşedintele Patronatului Farmaciştilor din România, spune franc că educaţia medicilor se face în general de către profesorii care elaborează ghidurile terapeutice, „cei pe care companiile îi plătesc„. „La conferinţe nu se prezintă niciodată limitele produsului şi efectele adverse. Parcă prezentăm noul Paco Rabanne, parfumul care a înnebunit lumea. Parcă facem modă, nu medicină!„, spune farmacista, care adaugă că în piaţă nu există impresia că un medic ar aparţine vreunei com-panii, ci mai degrabă aceea că „oricine poate fi al oricui pentru preţul corect„.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/cine-sunt-medicii-care-primesc-milioane-de-euro-de-la-companiile-farmaceutice-11017259
11017259
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.