Cei 500 de tigri ai Estului

Postat la 14 septembrie 2008 54 afişări

Cu afaceri cumulate de peste 550 de miliarde de euro anul trecut, cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est au scapat aproape neatinse de criza financiara internationala. Ar putea fi oare momentul pentru a incepe ofensiva asupra vechii Europe?

Din punctul de vedere al domeniului de activitate, marile companii poloneze sunt active in principal in afacerile cu bunuri de larg consum, energie si productie, analistii punand aceasta situatie pe seama faptului ca cei aproape 40 de milioane de locuitori au reprezentat o masa critica suficienta pentru afacerile poloneze cu bunuri de larg consum.

La nivelul intregului top firmele poloneze au contribuit cu putin peste o treime din afacerile totale, pe locul al doilea fiind Cehia, cu peste 15% din total. Si cele mai mari firme din Cehia activeaza in domenii precum energie, productie si bunuri de larg consum, doua dintre firmele cehe reusind sa intre si in top 10 regional - Skoda si CEZ.

Tot doua companii in top zece are si Ungaria, productia fiind insa cel mai bine reprezentat domeniu. Abia pe locul patru in topul realizat dupa cifra de afaceri (cu 13%) este Ucraina, care se afla insa imediat sub Polonia cand vine vorba de numarul de companii, semn ca afacerile din productie (cel mai bine acoperit domeniu) si cele cu bunuri de larg consum au un potential important, pe masura ce va creste puterea de cumparare.

Cu cele 30 de companii, Romania reprezinta doar 5,6% din afacerile totale, valoare comparabila cu cea a Slovaciei, care a fost principalul castigator al ultimului an, pe fondul deschiderilor in aceasta tara a fabricilor de masini KIA si Peugeot-Citroën. De altfel, Slovacia este prezenta cu o companie in top 10, cea detinuta de producatorul german Volkswagen, care a inregistrat anul trecut afaceri de aproape 6 miliarde de euro.

Liderii regiunii sunt de departe companiile din domeniul energiei si al resurselor naturale, dintre care se detaseaza PKN si MOL, singurele companii cu afaceri de peste zece miliarde de euro fiecare. Din cele 500 de companii, aproape 150 activeaza in domeniul energiei, locul al doilea fiind disputat de afacerile cu bunuri de larg consum si de productie cu aproximativ 135 de companii fiecare.

Situatia de la nivelul regiunii se confunda cu cea din Romania, unde, asa cum reiesea si din topul celor mai mari 100 de companii private realizat in urma cu doua saptamani de BUSINESS Magazin, Petrom, Rompetrol si Lukoil faceau legea in clubul miliardarilor, adica al companiilor cu afaceri de peste un miliard de euro anual. ArcelorMittal (fostul Sidex) si Dacia erau liderii producatorilor romani, iar Metro Cash & Carry si Interbrands se detasau intre comercianti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analize,
Deloitte,
Rzeczpospolita,
companii
/analize/cei-500-de-tigri-ai-estului-3182925
3182925
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.