Cei 500 de tigri ai Estului

Postat la 14 septembrie 2008 54 afişări

Cu afaceri cumulate de peste 550 de miliarde de euro anul trecut, cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est au scapat aproape neatinse de criza financiara internationala. Ar putea fi oare momentul pentru a incepe ofensiva asupra vechii Europe?

Ca un element de culoare, putini isi amintesc ca Volkswagen a fost aproape in anii ’90 sa cumpere fabrica de la Pitesti, dupa ce in primii ani de dupa caderea fostei Cortine de fier grupul german cumparase Skoda. Chiar daca Volkswagen nu este prezent acum in Romania decat indirect (Porsche Romania, importatorul grupului pe piata locala, a avut anul trecut afaceri de un miliard de euro), situatia este diferita in cazul celorlalti investitori din top 5 din regiune.

ArcelorMittal, Metro, Lukoil si E.ON au cumparat de la statul roman companii (Sidex, Petrotel, Distrigaz Nord) sau au creat de la zero afaceri care le permit sa figureze intre cele mai mari 500 din regiune. Romania a fost printre cele mai dinamice economii din Europa in perioada 2001-2007, cand cresterea Produsului Intern Brut (PIB) s-a mentinut la un nivel de aproximativ 7%, un rol important avandu-l introducerea controversatei taxe unice, potrivit consultantilor Deloitte.

Astfel, daca la nivelul anului 2006 cresterea profitului net al celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est era situata la 6%-7% (cifra considerata foarte buna comparativ cu cele anuntate de companiile din vestul Europei), in Romania cele mai mari 100 de companii inregistrau, potrivit unui calcul al BUSINESS Magazin, o crestere de aproape zece ori mai mare. Nu este de mirare astfel ca investitiile au inceput sa se accelereze, pe langa jucatorii deja prezenti pe piata facandu-si aparitia si nume noi precum Nokia, care pe langa fabricile din Ungaria si Polonia a investit 60 de milioane de euro intr-o unitate la Jucu, in judetul Cluj.

Asa cum era de asteptat, cresterea profitului inregistrat de cele mai mari 100 de firme romanesti (peste 30%) s-a pastrat si anul trecut deasupra celei inregistrate de companiile din topul realizat de Deloitte pentru Europa Centrala si de Est (peste 17%, potrivit companiilor care si-au publicat rezultatele). Iar situatia se va mentine si in urmatorii ani, spun analistii, deoarece Romania are inca de recuperat decalaje importante fata de Cehia sau Polonia, afl ate la randul lor in urma economiilor dezvoltate din vestul Europei.

“Sunt patru ani de cand cele mai mari economii din Europa Centrala au devenit parte a Uniunii Europene. Alte doua state au devenit membre in 2007, iar celelalte state sunt in coada de asteptare. Economiile Noii Europe se integreaza cu cele din Vechea Europa si este de notat ca au devenit motoare de crestere mai ales pe fondul crizei pe care o traverseaza pietele financiare si al incetinirii ritmului de crestere din zona euro (formata din cele 15 state care au adoptat moneda unica europeana - n. red.)”, sustin analistii Deloitte.

Revenind insa la topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est, trebuie spus ca afacerile cumulate au depasit anul trecut 550 de miliarde de euro, o valoare de aproape cinci ori mai mare decat intregul produs intern brut al Romaniei. Chiar daca mai mica decat in urma cu un an, cresterea afacerilor cu 12% in moneda nationala (sau 15% in euro) este ridicata comparativ cu situatia din Europa de Vest.

“Este o dovada a faptului ca aceasta regiune nu a fost aproape deloc afectata de incetinirea ritmului de crestere economica”, afirma cei de la Deloitte. Nu toate tarile din regiune au avut insa aceeasi evolutie. Cea mai mare crestere procentuala a veniturilor companiilor in 2007 a provenit de la firme din Serbia si tarile baltice.

La polul celalalt s-au aflat Cehia si Ungaria, unde cresterile inregistrate au fost de doar 10% si respectiv 13%. Cea mai importanta economie a ramas anul trecut Polonia, care are trei dintre cele mai mari zece companii din regiune. Din cele aproape 180 de companii poloneze aflate in top, aproape o treime sunt de stat, aceasta situatie fiind singulara la nivelul intregii regiuni.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analize,
Deloitte,
Rzeczpospolita,
companii
/analize/cei-500-de-tigri-ai-estului-3182925
3182925
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.