Moda bio prinde viata-n magazine

Postat la 08 decembrie 2009 244 afişări

Produsele organice au gasit teren fertil in Romania: sunt deja 20 de magazine de profil, fata de unul cu doi ani in urma. Ca valoare, piata creste cu 30%, cand cele mai multe domenii scad. Care sunt insa sansele reale ale nisei, in conditiile in care romanii considera produs biologic tot ceea ce este “de la tara”?

Jean Valvis, antreprenorul care a construit si vandut anul trecut catre Lactalis afacerea La Dorna, povestea in urma cu cativa ani, cand producea deja lactate organice, ca aproape intreaga cantitate era exportata catre tari ca Grecia, din pricina lipsei de interes a romanilor pentru alimentatia bio. "Ne-a fost foarte greu sa invatam oamenii, care nu stiau ce inseamna bio, de ce sa plateasca mai mult decat pe un produs conventional", explica Teglas. Preturile produselor alimentare bio pot fi cu 10% mai mari, dar in unele cazuri costa si de 10 ori mai mult decat cele obisnuite - ca in cazul specialitatilor fara gluten sau cu indice glicemic scazut. Desi preturile mai mari percepute pentru produsele cu eticheta verde sunt argumentate de beneficiile nutritive superioare, un studiu comandat de agentia guvernamentala britanica "Food Standards" a scos la iveala faptul ca alimentele bio nu sunt superioare din punct de vedere nutritiv produselor traditionale. Conform acestui studiu, singurele beneficii ale cumpararii acestor alimente sunt legate de protejarea mediului inconjurator si de un tratament mai bun aplicat animalelor.

Comertul cu alimente bio in Romania se desfasoara in cele mai multe cazuri exclusiv cu produse din import, aceasta fiind principala cauza pentru care preturile sunt atat de mari. "Ponderea produselor bio comercializate in lanturile de retail este net in favoarea celor importate, deoarece agricultura noastra bio este incipienta si nu reuseste sa satisfaca intreaga cerere", spune Adrian Manolache, reprezentantul Asociatiei Marilor Retele din Comert. De altfel, dezvoltarea agriculturii ecologice este abia la inceput in Romania: mai putin de 2% din suprafata agricola a tarii este certificata pentru productia bio, in pofida faptului ca solul are un potential mare pentru o astfel de exploatare, nefiind supus proceselor de fertilizare si alterare pe cale chimica. In tarile vest-europene insa, suprafetele cultivate ecologic ajung la 11% in Austria, 8,4% in Italia si la peste 7% in Cehia si Germania.

Un alt motiv pentru care preturile sunt mai mari decat cele din tarile europene este ca industria de procesare a produselor bio lipseste aproape cu desavarsire in Romania. "Nivelul ridicat al preturilor are legatura cu numarul redus de procesatori din piata romaneasca si cu cererea de alimente ecologice restransa", declara Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio Romania. Numarul de procesatori din agricultura ecologica inregistrati in anul 2008 era de doar 85, insignifiant comparativ cu numarul producatorilor, care atingea aproape 4.000. Drept urmare, 80% din productia agricola ecologica paraseste tara sub forma de materie prima si se reintoarce ca produs finit pe rafturile magazinelor. Anul trecut, Romania a exportat produse bio in valoare de 100 de milioane de euro, cu 20% mai mult decat in anul 2007. "Romania ar trebui sa se transforme dintr-o tara exportatoare de materii prime bio intr-una producatoare si exportatoare de astfel de alimente pe pietele occidentale, unde cererea este mai mare ca oferta", adauga Cioceanu. Pentru ca produsele bio prelucrate in Romania nu reusesc sa satisfaca cererea interna sau au uneori o calitate indoielnica fata de cele din import, retailerii apeleaza la alimente de provenienta europeana.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/agricultura/moda-bio-prinde-viata-n-magazine-5154776
5154776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.