Cum va redeveni Romania granarul Europei

Postat la 15 februarie 2010 101 afişări

Nostalgicii mai spera ca Romania isi va redobandi statutul de “granarul Europei” si vad salvarea economiei legata de dezvoltarea agriculturii. Dar veniturile din productia agricola sunt in scadere si nu din cauza crizei financiare.

"Abia de la productii mai mari de opt tone la hectar putem spune ca suntem competitivi, dar noi nu avem tehnologia necesara si ne aprovizionam cu materie prima scumpa din import", a semnalat Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii.

Pentru a rezolva problema materiei scumpe necesare pentru reluarea productiei, Nicolae Sitaru a ales sa infiinteze o asociatie profesionala prin care sa se aprovizioneze toti agricultorii din zona. "Cumparam impreuna pesticide, pentru ca este mai ieftin sa luam pentru 45.000 ha decat pentru o ferma de 2.000 ha, negociem asigurarile impreuna si organizam licitatii pentru procurarea materiilor prime, unde preturile se duc cu mult in jos", explica Sitaru.

O alta problema a micilor agricultori este reprezentata de lipsa unor facilitati de depozitare a productiei agricole. Lipsa unor depozite sau a silozurilor ii forteaza pe oameni sa isi vanda productia la preturi dezavantajoase, ceea ce incurajeaza speculantii. Diferenta dintre pretul cu care productia agricola pleaca de la ferma si cel cu care ajunge sa fie comercializata in piete este de unu la trei, potrivit lui Sitaru. Asta inseamna ca un kilogram de rosii pleaca de la cultivator cu un leu si ajunge sa fie cumparat de catre consumatorii finali cu trei lei. "Este un raport nefiresc care ii face pe oameni sa renunte la aceasta ocupatie, pentru ca de multe ori nu reusesc sa isi acopere nici costurile", adauga Sitaru. Comertul la negru sau "agricultura de sant" reprezinta 50% din valoarea productiei agricole comercializate, potrivit datelor citate de Radulescu. Acest tip de negot este neimpozitat, este puternic concurential si are drept cauza necorelarea cererii din piata cu oferta cultivatorilor.

Alt factor ce influenteaza negativ sectorul agricol este lipsa unei verigi de legatura stabile intre producatori si comercianti. Supermarketurile prefera sa importe legume din tari ce le ofera o aprovizionare si o calitate constanta tot timpul anului. Republica Moldova, Olanda, Italia, Turcia, Ungaria, Germania, Polonia, Grecia sunt principalele tari din care Romania realizeaza importuri de fructe. Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, declara recent ca Romania importa circa 65% din totalul necesarului de consum pe segmentul de legume si fructe. In acelasi timp, Romania exporta 5% din cele 200.000 de tone de legume si fructele produse in tara. "Estimam ca in trei ani livrarile spre alte tari vor ajunge la 40-50% din productia interna", a declarat, optimist, Aurel Tanase, presedintele Patronatului din Industria de Legume si Fructe Romconserv. El spune ca 600.000 de tone de legume si fructe vin in fiecare an de peste hotare, pentru ca pe segmentul de fructe productia romaneasca acopera doar 15% din necesarul de consum, in timp ce legumele acopera intre 40% si 60% din necesar, in functie de perioada anului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agricultura
/analize/agricultura/cum-va-redeveni-romania-granarul-europei-5505553
5505553
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.