Cum va redeveni Romania granarul Europei

Postat la 15 februarie 2010 101 afişări

Nostalgicii mai spera ca Romania isi va redobandi statutul de “granarul Europei” si vad salvarea economiei legata de dezvoltarea agriculturii. Dar veniturile din productia agricola sunt in scadere si nu din cauza crizei financiare.

Scopul politicii agricole din Romania ar trebui sa fie de a asigura hrana pentru populatia tarii, este de parere Anghel, iar pentru aceasta trebuie stabilite resursele pe care le avem: de ce mijloace de productie dispunem si care sunt mijloacele financiare necesare. Agricultorul, ca tip de ocupatie, nici macar nu este definit. "Agricultorul este acea persoana care are la dispozitie si pune in joc toate resursele fizice si financiare pentru a produce bunuri agricole destinate pietei", continua Anghel.

In Romania exista circa 4,2 milioane de oameni implicati in domeniu, dar mai mult de 90% practica agricultura de subzistenta, 7,55% de semisubzistenta si doar 1,45% au scopuri exclusiv comerciale. Oamenii recurg la cultivarea pamantului ca singura alternativa ramasa pentru a supravietui si nu fac din aceasta indeletnicire o profesie. "Nu trebuie amestecate problemele sociale ale satului roman cu dezvoltarea agriculturii", este de parere Anghel. Dezvoltarea agriculturii ar echivala cu realizarea unei baze de impozitare ce ar folosi la obtinerea resurselor necesare populatiei defavorizate din sate, potrivit omului de afaceri.

Deprofesionalizarea agriculturii are drept cauza si incoerenta reformelor de dupa 1989. "Atunci cand s-a produs colectivizarea, oamenilor le-au fost luate si pamanturile, si mijloacele de productie. In 1990, cand au fost reimproprietariti, li s-au dat doar terenurile, dar nu si mijloacele necesare pentru a le lucra", sustine Sitaru. Iar cand au fost retrocedate terenurile agricole, ele au intrat in posesia urmasilor care traiesc mai cu seama la oras. Nestiinta de a le lucra si aversiunea fata de cooperative si alte forme de asociere au dus la situatia in care dimensiunea medie a unei exploatatii agricole in Romania este de 3,3 ha, in comparatie cu Cehia, de pilda, unde media este de 84 ha. Dimensiunile reduse ale exploatatiilor agricole constituie un factor ce franeaza evident dezvoltarea sectorului agricol.

"Agricultura performanta nu se poate face cu o exploatatie mai mica de 100 ha sau cu o ferma de mai putin de 20 de vaci", este de parere Adrian Radulescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii. La nivelul Romaniei, 60% din suprafata agricola este extrem de faramitata, in exploatatii care nu depasesc 10 ha, ceea ce face imposibila obtinerea unor randamente de productie apropiate de media europeana. Randamentul redus al productiei reprezinta o alta problema a agriculturii romanesti: in timp ce productia medie la hectarul de porumb obtinuta in 2009 in Romania a fost de trei tone, in SUA se obtin cantitati de patru ori mai mari: 12 tone.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agricultura
/analize/agricultura/cum-va-redeveni-romania-granarul-europei-5505553
5505553
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.