Fitch a confirmat ratingul grupului Rompetrol la "B+", cu perspectivă stabilă

Autor: Vlad Popescu Postat la 17 mai 2013 27 afişări

Fitch a confirmat vineri ratingul de credit pe termen lung al Rompetrol la "B+", cu perspectivă stabilă, precizând că grupul este "puternic dependent" de compania mamă KazMunaiGas (KMG) având în vedere situaţia financiară slabă.

"TRG (The Rompetrol Group - n.r.) continuă să fie puternic dependent de compania mamă JSC National Company KazMunaiGas (rating BBB, cu perspectivă stabilă) pentru sprijin financiar. Fitch consideră că, pe propriile picioare, ratingul TRG ar corespunde nivelului CCC, având în vedere situaţia financiară slabă", se arată într-un comunicat transmis vineri de Fitch Ratings.

Agenţia de evaluare financiară notează că decizia companiei de stat KMG, din Kazahstan, acţionarul majoritar al Rompetrol, de a finanţa răscumpărarea a 27% din acţiunile Rompetrol Rafinare de la statul român pentru 200 milioane de dolari are un impact neutru asupra ratingului.

Totodată, Fitch anticipează că strategia de creştere a grupului Rompetrol , care vizează extinderea prin achiziţii pe pieţe importatoare de carburanţi auto, precum Turcia şi Ucraina, va fi finanţată tot de KMG, situaţie care ar reduce riscurile la care se expune compania.

Astfel, ratingul Rompetrol ar fi susţinut de o îmbunătăţire a situaţiei financiare proprii, de o creştere a cotei de piaţă în România sau consolidarea poziţiei pe pieţe din regiune, dar şi de o prelungire a maturităţii medii a datoriilor companiei.

Pe de altă parte, calificativul datoriilor companiei ar putea fi influenţat negativ de o deteriorare a situaţiei financiare, de contractarea unor datorii semnificative în vederea efectuării de achiziţii sau de investiţii, sau de o reducere a sprijinului oferit de KMG.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROMPETROL,
RATING,
FITCH
/actualitate/fitch-a-confirmat-ratingul-grupului-rompetrol-la-b-cu-perspectiva-stabila-10884348
10884348
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.