Adobe a cumparat Interakt. De ce?

Postat la 12 septembrie 2006 2 afişări

Inevitabilul s-a produs: americanii de la Adobe au intrat in Romania prin achizitionarea producatorului de software Interakt. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, tranzactia e comparabila cu cea dintre Microsoft si GeCAD - circa 20 mil. $. Dar care e logica mutarii?

Inevitabilul s-a produs: americanii de la Adobe au intrat in Romania prin achizitionarea producatorului de software Interakt. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, tranzactia e comparabila cu cea dintre Microsoft si GeCAD - circa 20 mil. $. Dar care e logica mutarii? 

 

La inceput a fost Radu Georgescu, antreprenorul roman, care a vandut tehnologia antivirus RAV catre Microsoft. Apoi a fost Lucian Butnaru care a vandut Akela catre americanii de la TechTeam, iar lista tranzactiilor care au facut valuri in IT-ul romanesc ar fi putut continua pana la cea dintre grupul elevetian Adecco si IP Devel, o companie detinuta de Bogdan Putinica si Daniel Bogdan.

 

"Ar fi putut", pentru ca, saptamana trecuta, pe aceasta lista a aparut o noua tranzactie - producatorul autohton de software Interakt a fost preluat de americanii de la Adobe Systems, sinonima printre utilizatorii de calculatoare cu doua dintre produsele sale: Adobe Acrobat si Adobe Photoshop. De altfel, primii zece producatori de PC-uri isi livreaza sistemele cu tehnologia PDF preinstalata. In urma acestei miscari, Interakt isi va schimba numele in Adobe Romania, iar principalii actionari ai companiei, Alexandru Costin (29) si Bogdan Ripa (27), vor deveni directorul general, respectiv directorul tehnic al filialei americane de la Bucuresti.

 

Revenind la inceputuri, intelegerea de saptamana trecuta are cel putin un element comun cu cea dintre GeCAD - Microsoft de acum trei ani: valoarea tranzactiei este confidentiala, de unde si numeroasele speculatii. Atat de numeroase incat ar putea face obiectul unui alt articol, de sine statator. Mai mult decat atat: nu trebuie uitat ca suma exacta platita de Microsoft pentru GeCAD nu a fost facuta publica nici pana azi - in piata se vorbeste despre 19-20 milioane de dolari, dar si aceasta suma ramane, totusi, o speculatie.

 

Dar in cazul Interakt, dincolo de cifre (care sunt sarea si piperul analistilor), cel putin la fel de interesanta e si povestea din spatele lor. Cei doi actionari principali au intrat in afacerile cu software in anul 2000, cand Alexandru Costin imprumuta 1.000 de euro de la Bogdan Ripa (asociatul sau din prima zi). Ulterior, in Interakt au mai intrat doi actionari - Mihai Pricope si Cristian Marin - cu investitii de ordinul catorva sute de dolari.

 

Insa cea mai importanta investitie in Interakt a facut-o George T. Haber, antreprenor de origine romana, stabilit in Silicon Valley, cu o avere personala estimata la 100 de milioane de dolari. Alexandru Costin si Bogdan Ripa l-au cunoscut pe Haber in 2002, cand antreprenorul a venit la Bucuresti impreuna cu mai multi investitori de tip Venture Capital pentru a "scana" piata romaneasca de software. Haber a devenit anul trecut chairman la Interakt si totodata actionar minoritar. Iar investitia pe care a facut-o in compania romaneasca nu s-a tradus atat in bani, cat mai ales in conexiuni cu mediul de afaceri IT din America.

 

De altfel, George Haber este artizanul achizitiei Interakt de catre Adobe. Cei doi fondatori ai Interakt l-au cunoscut pe Haber in acelasi loc in care aveau sa apara pentru prima data in fata mass-media in calitate de milionari in dolari - patru ani mai tarziu -, Sala Regina Maria a hotelului Athénée Palace Hilton din Bucuresti. "Seara cei doi baieti de la Interakt (fondatorii - n. red.) s-au culcat oameni normali, iar a doua zi s-au trezit milionari in dolari", avea sa fie una dintre replicile lui Haber la conferinta de presa de saptamana trecuta.

 

Dar de ce a preferat compania americana sa cumpere un producator local de software in loc sa puna de la zero bazele unui centru de cercetare si dezvoltare, asa cum au facut, de exemplu, cei de la Siemens VDO? "Am preferat sa cumparam o echipa cu spirit antreprenorial in jurul careia sa dezvoltam", spune Digby Horner, senior vice president al Adobe Engineering Technologies Group. "Echipa si tehnologia au fost principalele asset-uri ale Interakt", il completeaza George Haber.

 

Fara a intra in detalii de specialitate, tehnologia celor de la Interakt consta in furnizarea de solutii software pentru web development, web publishing si comert electronic. Ceva mai plastic in explicatii, Haber prefera sa compare produsele Interakt cu tuning-ul pe care il face AMG pentru motoarele Mercedes. Practic, compania romaneasca perfectioneaza anumite produse ale Adobe, precum Macromedia Dreamweaver sau Adobe Flex.

 

Macromedia este o companie achizitionata anul trecut de Adobe pentru 3,4 mld. dolari. In vreme ce Adobe a facut pasul in Romania si se gandeste sa-si faca aici un centru de cercetare/ dezvoltare si sa-si consolideze distributia propriilor produse, Alexandru Costin si Bogdan Ripa trebuie sa se acomodeze, printre altele, cu statutul de milionari. Milionari sunt in mod cert. Intrebarea al carei raspuns ramane (partial) invaluit in mister este cate milioane a primit fiecare.

 

Surse apropiate negocierilor vorbesc despre o intelegere a carei valoare totala ar fi comparabila cu cea a tranzactiei GeCAD - Microsoft, adica aproximativ 20 de milioane de dolari. Totusi, daca facem o evaluare a business-ului generat de Interakt este destul de greu sa ajungem la aceasta suma. Pe de alta parte, daca privim aceasta tranzactie din perspectiva achizitiei unei echipe si a unei tehnologii (asa cum s-a intamplat in cazul RAV), orice este posibil. Un scenariu impartasit, printre altii, inclusiv de catre Radu Georgescu, presedintele grupului GeCAD.

 

Eugen Schwab-Chesaru, partener si managing director la compania de consultanta Pierre Audoin Consultants, adopta o pozitie ceva mai rezervata. "Noi suntem o companie care poate face o evaluare pe baza rezultatelor financiare. Imi este greu sa evaluez o tehnologie." Apropo de rezultatele financiare, iata cum a aratat/arata Interakt in 2005 si in 2006. Anul trecut compania a vandut de un milion de dolari (aproximativ 800.000 de euro), iar pentru anul in curs, managerii estimeaza o cifra de afaceri de 1,8 mil. dolari, adica 1,4 milioane de euro.

 

Rata de profitabilitate a companiei este de 30%, potrivit estimarilor Interakt. Aceasta inseamna ca anul trecut compania a avut un profit de 300.000 de dolari. Avand in vedere ca multiplul de profit pentru evaluarea unei companii software poate merge pana la 20-25, valoarea Interakt ar putea ajunge la cel mult 7,5 milioane de dolari, daca luam in calcul profitul de anul trecut, si 15 milioane de dolari pentru cifrele pe 2006. Astfel, calculul financiar ne plaseaza intr-o marja de 7,5-15 milioane de dolari.

 

Cel mai probabil, actionarii Interakt vor primi banii in mai multe etape, in functie de performantele echipei de programatori. Inainte ca Adobe sa cumpere 100% din companie, actionarii Interakt erau Alexandru Costin, Bogdan Ripa (circa 85-90%), George Haber (5-10%), Mihai Pricope si Cristian Marin detinand restul actiunilor. Adobe Systems, desi listata pe bursa americana NASDAQ, nu este obligata in cazul de fata sa faca publica valoarea tranzactiei, intrucat aceasta nu ii poate afecta rezultatele financiare. In 2005, Adobe si Macromedia au avut vanzari totale de 2,3 miliarde de dolari. Adobe are o capitalizare bursiera de peste 19 mld. dolari. 

 

Exit-ul din Interakt este al cincilea pentru antreprenorul american de origine romana George Haber. La inceputul lui septembrie, Corel a cumparat InterVideo pentru 196 de milioane de dolari, o companie in care

George Haber era membru al Consiliului de Administratie si actionar minoritar.

 

In ceea ce-i priveste, cei doi tineri IT-milionari, prieteni inca din copilarie, marturisesc ca nu au apucat sa se gandeasca prea bine ce vor face cu banii. "Deocamdata, ne concentram pe integrarea in structurile Adobe", spune Alexandru Costin. Oricum, in privinta investitiilor lor viitoare, un lucru e sigur: timpul este de partea lor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Adobe a cumparat Interakt. De ce?
/actualitate/adobe-a-cumparat-interakt-de-ce-1006872
1006872
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.