Putin are răspuns la orice

Autor: Florin Casota Postat la 16 martie 2016 141 afişări

Putin are răspuns la orice

- Cât de mare este riscul ca acest incident să escaladeze?

- Sper ca aceste tipuri de conflicte să nu escaladeze şi să se transforme în conflicte militare. Dar dacă interesele şi securitatea Rusiei sunt ameninţate, Rusia se va opune. Toată lumea trebuie să ştie asta.

- Sub comanda dumneavoastră, Rusia a intervenit în Siria. Mai mulţi specialişti din Occident susţin că atacurile aeriene ale Rusiei nu sunt ţintite asupra ISIS, ci asupra rebelilor care luptă împotriva liderului sirian Assad. Pe scurt, Rusia bombardează pe cine nu trebuie?

Translatorul traduce spusele lui Putin în felul următor: ”Spui totul într-un mod greşit„. Putin râde şi intervine spunând în germană: ”Sunt doar minciuni, am spus„. Redevine serios şi continuă în rusă:

- Presupusa filmare video care dovedea implicarea forţelor ruseşti în Siria a fost dezvoltată înainte ca Rusia să se implice în conflict. Putem să dovedim asta, chiar dacă criticii noştri refuză să creadă. Apropo, cum a rămas cu piloţii americani care au bombardat spitalul Doctors Without Borders din Kunduz, Afghanistan? Mulţi oameni au murit atunci, dar presa occidentală a ignorat acest lucru.

- Nu, subiectul a fost acoperit în mai multe ziare şi reviste.

- Ei bine, poate a fost menţionat de câteva ori, dar doar pentru că au fost străini printre victime. Apoi incidentul a fost dat uitării foarte rapid. Şi cine‑şi mai aduce aminte de nunţile din Afghanistan, unde sute de civili inocenţi au fost ucişi în bombardamentele americane? Piloţii noştri nu bombardează zonele unde trăiesc civili, doar dacă numeşti o zonă plină de tancuri petroliere, care formează aproape o conductă virtuală, o zonă civilă; atunci da, le bombardăm, acelaşi lucru îl fac americanii sau francezii.

- Preşedintele sirian Bashar al-Assad îşi bombardează semenii şi este responsabil pentru mii de morţi. Acesta este un fapt. Este Assad ali-atul dumneavoastră? Dacă da, de ce?

- Asta este o întrebare complicată. Şi eu cred că preşedintele Bashar al-Assad a făcut mult rău de-a lungul acestui conflict. Dar acest conflict nu ar fi devenit atât de mare dacă nu ar fi fost alimentat de surse din afara Siriei – arme, bani şi luptători. Cine este responsabil pentru asta? Guvernul Assad, care încearcă să ţină ţara întreagă? Sau rebelii care doresc să o rupă şi luptă împotriva acestui guvern?

- Care este scopul Rusiei în acest conflict?

- Pot să-ţi spun ceea ce nu vrem: nu vrem ca Siria să ajungă ca Irak sau Libia. Uitaţi-vă la Egipt: trebuie lăudat preşedintele Sisi pentru că a preluat frâiele într-o situaţie de urgenţă pentru a stabiliza situaţia din ţară. Prin urmare, ar trebui să se încerce ceva pentru a sprijini conducătorii legitimi din Siria. Dar asta nu înseamnă că lucrurile trebuie să rămână la fel. Odată ce a fost stabilizată ţara, trebuie realizată o reformă constituţională, apoi să se organizeze alegeri anticipate. Doar poporul sirian poate decide cine să guverneze ţara în viitor.

- Chiar credeţi că Bashar al-Assad, este conducătorul legitim în Siria? El îşi bombardează propriul său popor?

- Assad nu se luptă cu propriul popor, dar este împotriva celor care aleg să lupte împotriva guvernului. Dacă populaţia civilă este rănită/afectată, nu este vina lui Assad, ci, în primul rând, vina este a insurgenţilor şi a susţinătorilor lor străini.

- Dacă chiar ar fi avut loc alegeri prezidenţiale şi Assad pierdea, Rusia i-ar fi oferit azil?

- Este prea devreme pentru asta. Dar a fost cu siguranţă mai grea acordarea azilului lui Snowden decât ar fi acordarea de azil lui Assad. În primul rând populaţia siriană trebuie să poată vota, abia apoi vom putea vedea dacă Assad va trebui să-şi părăsească ţara. Până atunci Rusia se va lupta cu ISIS şi cu rebelii anti-Assad care cooperează cu ISIS. În acelaşi timp, vom susţine forţele militare ale lui Bashar al-Assad în lupta împotriva ISIS, dar şi împotriva forţelor anti-Assad care luptă împotriva ISIS. Este complicat.

- În ce măsură apariţia unui conflict ître Iran şi Arabia Saudită complică şi mai mult conflictul sirian?

- Conflictul, într-adevăr, complică lucrurile: rezolvarea conflictului sirian, lupta împreună împotriva terorismului, sfârşitul crizei refugiaţilor. Nu vreau să speculez dacă un conflict între cele două state este de aşteptat. Rusia se află în relaţii bune şi cu Iran, şi cu Arabia Saudită. Dar a fost o greşeală din partea liderilor din Arabia Saudită să execute clericul şiit. Nu a luptat cu arma în mână. În Rusia, pedeapsa cu moartea nu a fost aplicată nici măcar în perioadele negre din Rusia, în anii ’90 şi 2000. Pe de altă parte, este absolut nepotrivit să ia cu asalt ambasada Arabiei Saudite de la Teheran.

- Domnule preşedinte, o ultimă întrebare: Când Rusia a găzduit Jocurile de Iarnă în 2014, au existat o mulţime de critici cu privire la starea democraţiei locale. Credeţi că o să fie o dezbatere similară înaintea Cupei Mondiale Fifa 2018?

După două ore, fără pauză, translatorul pare destul de obosit. Ascultându-l, se pare că traducerea întrebării este dificilă.

- Este limba rusă mai complicată decât germana?

- Limba germană este mai precisă. Rusa este mai versatilă, mai colorată. Desigur, această bogăţie poate fi găsit şi în operele scriitorilor germani mari.

Putin recită Loreley, scrisă în 1824. Apoi se întrerupe brusc şi continuă în rusă.

- În legătura cu democraţia din Rusia, eu cred că marilor puteri le place să vorbească despre ”libertate“ pentru a spăla pe creier populaţia. Democraţia înseamnă puterea poporului şi posi-bilitatea de a influenţa partidele aflate la guvernare. Rusia a avut suficientă experienţă cu un sistem cu un singur partid – nu ne vom întoarce la acel sistem. Vom dezvolta în continuare şi perfecta democraţia noastră. În prezent există 77 de partide aprobate pentru alegerile parlamentare. Cei mai mulţi guvernatori sunt aleşi în mod direct.

- Dar condiţiile politice din Rusia par a fi diferite faţă de cele dintr-o democraţie europeană.

- Nu există un model universal pentru democraţie. Democraţia diferă de la o ţară la alta. Această concepţie este diferită în India şi în SUA şi în Rusia sau Europa. În Sua, de exemplu, de două ori până acum un politician a devenit preşedinte deoarece a avut mai multe voturi electorale, chiar dacă concurentul său a avut mai multe voturi de la cetăţeni. Asta înseamnă că SUA nu sunt o democraţie? Bineînţeles că sunt. Iar în ceea ce priveşte încercările de a abuza de sport sau de Cupa Mondială din Rusia pentru jocuri politice murdare, este un lucru cu adevărat prost şi greşit. Chiar dacă statele au probleme unele cu altele, artele şi sportul nu ar trebui să sufere. Activităţile sportive şi artistice ar trebuie să aducă oamenii împreună, nu să-i despartă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/putin-are-raspuns-la-orice-15108488
15108488
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.